Småförläggaren bör ha passionen för skrivandet som drivkraft menar Olle Johansson

Rabarberförlag är ett enmansförlag och bakom det står författaren Olle Johansson. Han skriver snarare av lust än för ekonomisk vinning – ett tänk han själv menar ligger helt i linje med egenutgivarens förutsättningar idag. 

Sedan sent 70-tal har Olle Johansson, författare till bland annat En skivsamlares memoarer och Cykel – En berättelse om pappa och mig, skrivit och gett ut böcker och diktsamlingar. På de nära fyrtio åren har han varit en del av bokutgivningens förändringar och sett både för- och nackdelarna med den.

Hans första utgivning, diktsamlingen Med molotov och maskros gavs ut 1981 vid Sveriges första forum för egenutgivning: Författares Bokmaskin. Då låg egenutgivningen långt ifrån dagens print on demand-tjänster och innebar ett helt annat sorts hantverk än det gör idag: Manus skrevs in på en skrivmaskin med ett minne som bara rymde tre A4-sidor i taget, bokryggarna limmades för hand med en tegelsten som tyngd och inlagorna skars isär med kniv.

Många resor senare gav Olle 2015 ut sin senaste bok En skivsamlares memoarer via sitt eget förlag – Rabarber förlag.

– När jag gav ut min första bok fanns inte nätet. Men jag sålde ändå 500 exemplar på mindre än ett år – jag bar med mig en portfölj med boken var jag än gick, minns Olle. 1991 fick jag ett manus utgivet av Symposion bokförlag i Lund och jag tänkte att allt skulle förändras. Men de gick i konkurs och jag fick börja om.

Olles nästa bok blev en självbiografi om honom själv och hans far. När han många år senare gav ut den hamnade den av en händelse i ett stim av vad Olle kallar pappaböcker, men den drunknade snarare i mängden än fick draghjälp av det.

– Jag tröttnade på att försöka ge ut mina böcker och hade sen ett långt uppehåll innan jag hittade Podium Distribution, berättar Olle. Som medlem i Författarcentrum fick man där till ett relativt lågt pris hjälp med allt från redaktör till tryck och jag gav ut fyra böcker på kort tid.

En skivsamlares memoarer av Olle Johansson Format: Häftad ISBN: 9789163776618 Förlag: Rabarber förlag Utgivningsdatum: 2015-07-05 [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]
En skivsamlares memoarer
av Olle Johansson
Format: Häftad
ISBN: 9789163776618
Förlag: Rabarber förlag
Utgivningsdatum: 2015-07-05

[ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

Stoffet till de fyra böckerna hade han redan liggande hemma och kunde trots sitt heltidsjobb som bibliotekarie få ut dem snabbt. När En skivsamlares memoarer var färdig tre år senare hade Podium lagt ner och istället vände sig Olle till Göran Fagerström på Bokverket. I samma veva startade han Rabarber förlag – det känns bra att kunna ha ett förlagsnamn på omslaget istället för “något annat” menar Olle.

Böckerna på senare år säljs i nätbokhandel och En skivsamlares memorerar har även tagits in av Ginza i 25 exemplar samt av en och annan musikaffär. Dock är antalet sålda böcker enligt Olle själv relativt blygsamt. Men drivkraften för honom är inte att göra sig en ekonomisk vinst – den handlar istället om möjligheten och kanalen för att nå ut med en berättelse.

– Hade jag velat ha pengar hade jag gjort något annat, konstaterar Olle. Pengar är inte det viktiga och konkurrensen i dag är mördande, får jag igen det jag satsat är jag glad. Det ska mycket till för att man ska synas i bruset. Men å andra sidan – förr blev boken inte utgiven alls. För de flesta blev det stopp hos förlagen. Skillnaden i dag är att det går att ge ut en bok utan att ha en massa pengar. Men det finns ingen lönsamhet i utgivandet. Jag orkar inte hålla på och lägga tid på förlagen även om jag självklart skulle tacka ja om någon vilja ge ut min bok. Istället är jag glad för att jag har hittat ett sätt att dela med mig av mina texter på.

Foto: Jens Östman

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter