fbpx

Lina Bengtsdotters debutroman Annabelle såld till tio länder

Lina Bengtsdotter. Foto: Gabriel Liljevall

Svensk kriminallitteratur går hem utomlands. Bonnier Rights har sålt rättigheterna till den första boken i kriminaltrilogin Charlie Lager till tio länder.

Första boken i Lina Bengtsdotters kriminalserie om Charlie Lager, Annabelle, släpptes på svenska av Bokförlaget Forum i mitten av juni 2017. Boken handlar om en sjuttonårig flicka som försvinner spårlöst en varm sommardag i Gullspång. Enligt Lina Bengtsdotters agent Céline Hamilton har mottagandet varit fantastiskt.

– Hon har fått strålande recensioner och redan sålt 10 000 ex! Boken flyger av hyllorna. Hon har också blivit nominerad till bästa deckardebutant på Crimetime Specsavers Award. Boken har också fått ett eget soundtrack av fantastiska Erato.

ANNONS

För oss med lite dålig koll så är Erato den indiepop-grupp som slog igenom stort på Youtube med sin cover av Robyns Call your girlfriend för fem år sedan. Erato består av medlemmarna Ebba Lovisa Andersson och Petra Brohäll, Lina Bengtsdotters syster. Här kan man lyssna på soundtracket till Annabelle:

Rättigheterna till Annabelle har än så länge köpts in av Danmark, Nederländerna, Estland, Finland, Tyskland, Israel, Island, Norge, Polen och Ryssland, och flera andra länder visar intresse.

– Det var överraskande att den sålde så fort till så många länder, säger Céline Hamilton på Bonnier Rights. Kul att det blev budgivning i Israel exempelvis och att det lilla landet Island kom med bud direkt. Och allt före utgivningen i Sverige. Det är ovanligt.

Inte nog med att första boken om Charlie Lager har sålt som smör i solsken: fem länder (Nederländerna, Finland, Tyskland, Israel och Ryssland) har dessutom köpt in rättigheterna till hela trilogin.

– Det är också ovanligt. Och bra. För Lina hade tre böcker i serien planerade. Nu kommer läsarna kunna följa Charlie Lager och vistas i hennes värld under en längre tid. Just nu sitter Lina och skriver på bok två i Florens.

Annabelle av Lina Bengtsdotter Format: Inbunden ISBN: 9789137149691 Förlag: Forum Utgivningsdatum: 2017-06-13 [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]
Annabelle
av Lina Bengtsdotter
Format: Inbunden
ISBN: 9789137149691
Förlag: Forum
Utgivningsdatum: 2017-06-13

[ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

De engelska rättigheterna är ännu inte klara, men Céline säger att de givetvis hoppas på det också. Filmrättigheterna är också fria.

Vad tror du det är som har fångat intresset utomlands?
– Lina är väldigt begåvad, atmosfären i boken är speciell, smart intrig och så blir man kär i Charlie Lager.

På vilket sätt tror du att Charlie Lager-trilogin kan sticka ut bland all annan kriminallitteratur?
– Den har en psykologisk skärpa och är trovärdig, man blir engagerad i personerna i berättelsen. Och så har vi inte läst om Gullspång och det trolska Tiveden i en kriminalhistoria på detta sätt tidigare.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny