Lina Josefina Lindqvist och Ann-Helén Laestadius får Norrlands litteraturpris 2017

Lina Josefina Lindqvist, foto: Karin Björkqvist

Norrlands litteraturpris tilldelas i år två kvinnliga författare. Lina Josefina Lindqvist vinner med sin debutroman Skarv vuxenkategorin och Ann-Helén Laestadius prisas i barn- och ungdomskategorin för Tio över ett.

Årets vinnare av Norrlands litteraturpris är utsedda. Segrare i vuxenkategorin är Lina Josefina Lindqvist för romanen Skarv och i barn- och ungdomskategorin vinner Ann-Helén Laestadius med sin roman Tio över ett. Pristagarna har utsetts av en jury bestående av representanter från Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norrs styrelse, och kommer emot ta prissummorna om 10 000 kr vardera vid styrelsernas årliga sommarmöte.

Skarv av Lina Josefina Lindqvist Format: Inbunden ISBN: 9789113072050 Förlag: Norstedts Utgivningsdatum: 2016-04-01 [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]
Skarv
av Lina Josefina Lindqvist
Format: Inbunden
ISBN: 9789113072050
Förlag: Norstedts
Utgivningsdatum: 2016-04-01

[ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

Lina Josefina Lindqvists bok Skarv tävlade mot Svinn av Lars Berge, Kajak av Pär Hansson, Stenen i grunden av Gunilla Johansson och Gånglåt av Elin Olofsson i vuxenkategorin och juryn motiverar hennes vinst så här:

”På ett närmast vetenskapligt sätt berättar Lina Josefina Lindqvist om människorna på den fjärilsformade ön i Norra ishavet, hur de präglats av motsatspar som ljusa sommarnätter och långa vintrar, samt en allt ökande centraliserings- och urbaniseringstakt. Skarv är en roman om drömmar om ett annat liv, men stoltheten över den egna platsen släpper aldrig riktigt taget. I förgrunden finns Maren, som slits mellan tryggheten på ön och viljan att lämna för staden, med en längtan om att lika obehindrat som skarven korsar vattenytan, själv kunna korsa tunneln under havet, på väg till flygplatsen på fastlandet och ut i världen.”

 

Tio över ett av xx Format: Kartonnage ISBN: 9789129698985 Förlag: Rabén & Sjögren Utgivningsdatum: 2016-05-30 [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]
Tio över ett
av Ann-Helén Laestadius
Format: Kartonnage
ISBN: 9789129698985
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsdatum: 2016-05-30

[ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

Ann-Helén Laestadius Tio över ett hade i barn- och ungdomskategorin sällskap av Vattnet drar av Madeleine Bäck, Vilse i trollskogen av John Holmvall, Årddå: vid trädgränsen av Harriet Nordlund och Tvestjärtar och stjärnljus av Mirja Unge. Ann-Helén vann med denna motivering från juryn:

”Lika trovärdigt som om hon varit en betraktande jämnårig på Högalidskolan, skildrar Ann-Helén Laestadius i Tio över ett några månader av tonåringen Majas liv i Kiruna: relationen till bästa vännen Julia, kärleken till Albin och rädslan för att samhället skall rasa till följd av de sprängningar som varje natt, tjugo minuter över ett, görs i stadens gruva. Alltid precist avvägt mellan vad som sägs och vad som lämnas till läsaren att själva fylla i, skildras hur något som börjar med oro för familj och vänner slutar i panikångestattacker, och hur identiteten formas och förändras i takt med samhällets omvandling.”

ann
Ann-Helén Laestedius, Foto: Sofia Runarsdotter

Norrlands litteraturpris instiftades 1973 som Rölingstipendiet innan det 2008 bytte namn. Från början delades det ut till ett lovande norrländskt författarskap men sedan ett antal år delas det ut till föregående års bästa bok med tydlig norrländsk koppling. Sedan 2014 prisas två kategorier varje år: Vuxen och barn- och ungdom.

Bilden på Lina Josefina Lindqvist, foto: Karin Björkqvist

Bilden på Ann-Helén Laestedius, foto: Sofia Runarsdotter

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.