Bonniers Bokklubbars litteraturpris Årets Bok slår röstningsrekord

2016 instiftade Bonniers Bokklubbar ett nytt pris där folket röstar fram sin favoritbok. Hittills i år har 10 000 personer röstat på bara två månader.

Förra året såg ett nytt litteraturpris dagens ljus. Bonniers Bokklubbar instiftade priset Årets Bok, där folket själva röstar fram sin favoritbok bland ett urval framtaget av Bonniers Bokklubbars litteraturredaktörer.

– Trots att det redan fanns en rad fina litteraturpriser som exempelvis Nobelpriset, Augustpriset och Deckarakademins pris till bästa kriminalroman, så kände vi att det saknades ett pris. Alla de priser som redan fanns har nämligen det gemensamt att vinnaren utses av en jury. Vi tyckte helt enkelt att det saknades ett litteraturpris där vinnaren utsågs av de faktiska läsarna – svenska folket – som vi på Bonniers Bokklubbar har jobbat mot i över 45 år, säger Petra Nuhma, Marketing & PR specialist på Bonniers Bokklubbar.

Kriterierna för att bli nominerad till Årets Bok är att boken ska innehålla en väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö, den ska vara utgiven på svenska i Sverige (oberoende av förlag/egenutgivning) under 1 maj 2016–30 april 2017. Boken ska också tilltala en bred läsekrets samt ha en hög språklig kvalitet.

I år öppnade röstningen den 25 april och pågår fram till den 20 augusti (röstar gör man på www.aretsbok.se). På bara två månader har fler än 10 000 personer röstat på sin favoritbok, vilket är mer än det totala antalet röster som inkom under 2016 (då Martina Haag vann med sin bok Det är något som inte stämmer, Piratförlaget).

Varför tror ni att så många har röstat i år?
– En anledning är såklart att vi nu delar ut priset för andra året och det är fler som känner till det i år och därför engagerar sig genom att rösta. Men jag tror också att en starkt bidragande anledning är att vi jobbat tightare ihop med alla de nominerade förlagen med information och material, vilket också lett till att det varit fler parter som lyft priset och pushat för att rösta, säger Petra Nuhma.

Röstningen avslutas den 20 augusti och därefter presenteras vinnaren på Bokmässan i Göteborg den 29 september 2017. Författaren till den bok som fått flest röster tilldelas 30 000 kronor, och både författare och förlag får en statyett.

De nominerade till Årets Bok är:

Andras vänner, Liane Moriarty, (Albert Bonniers förlag)
Störst av allt, Malin Persson Giolito (Wahlström & Widstrand)
Björnstad, Fredrik Backman (Piratförlaget)
Ett litet liv, Hanya Yanagihara (Albert Bonniers förlag)
Flickorna, Emma Cline (Natur & Kultur)
Glöm mig, Alex Schulman (Bookmark förlag)
Hennes nya namn, Elena Ferrante (Norstedts)
Italienska nätter, Katherine Webb (Historiska media)
Sanning och skvaller, Curtis Sittenfeld (Wahlström & Widstrand)
Törst, Jo Nesbø (Albert Bonniers förlag)
Vargarnas tid, Elisabeth Nemert (Forum)
Lykttändaren, Pontus Ljunghill (Wahlström & Widstrand)

Rösta på din favoritbok här!

Bild: Bonniers Bokklubbar

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL