ANNONS

Natur & Kulturs debattbokspris 2017 går till Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom

Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris 2017 för sin bok ”Modeslavar. Den globala jakten på billigare kläder”.

I sin bok Modeslavar. Den globala jakten på billigare kläder granskar journalisterna Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom modeindustrin. Nu tilldelas de Natur & Kulturs debattbokspris på 250 000 kr som årligen delas ut till ”en svensk fackbok som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten”.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Enligt juryns motivering visar författarna prov på ”en uthållig journalistik som avtäcker den mörka baksidan av det som har kallats modets demokratisering. Under en tunn fernissa av kosmetisk affärsetik och med västvärldens konsumenter som medaktörer bedriver klädjättarna rovdrift på mänsklig arbetskraft i de nya låglöneländerna. Kärnstrands och Andersson Åkerbloms reportage är inträngande, faktaspäckat och djupt uppfordrande för oss alla.”

Författarna är båda frilansjournalister och har bakgrunder inom bland annat Dagens Nyheter, TT Nyhetsbyrån, Metro, SVT och Göteborgs-Posten. Tidigare i år belönades de även med Föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden. Modeslavar är en reportagebok om klädindustrins baksida, utgiven av Leopard Förlag. Boken släpps som pocket den 15 juni.

Natur & Kulturs debattbokspris instiftades 2008 och är Sveriges största debattbokspris. Tidigare har priset hetat Johan Hanssonpriset efter Natur & Kulturs grundare, men byter från och med i år namn till Natur & Kulturs debattbokspris. Prisutdelningen sker den 5 juli i Visby, då Natur & Kultur även arrangerar en debatt på temat ”Livsfarliga fabriker, barnarbete och miljöbrott – hur kan det fortsätta?”.

Läs mer om Natur & Kulturs olika priser och stipendier här.

ANNONS

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se