Natur & Kulturs debattbokspris 2017 går till Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom

Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris 2017 för sin bok ”Modeslavar. Den globala jakten på billigare kläder”.

I sin bok Modeslavar. Den globala jakten på billigare kläder granskar journalisterna Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom modeindustrin. Nu tilldelas de Natur & Kulturs debattbokspris på 250 000 kr som årligen delas ut till ”en svensk fackbok som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten”.

Enligt juryns motivering visar författarna prov på ”en uthållig journalistik som avtäcker den mörka baksidan av det som har kallats modets demokratisering. Under en tunn fernissa av kosmetisk affärsetik och med västvärldens konsumenter som medaktörer bedriver klädjättarna rovdrift på mänsklig arbetskraft i de nya låglöneländerna. Kärnstrands och Andersson Åkerbloms reportage är inträngande, faktaspäckat och djupt uppfordrande för oss alla.”

Författarna är båda frilansjournalister och har bakgrunder inom bland annat Dagens Nyheter, TT Nyhetsbyrån, Metro, SVT och Göteborgs-Posten. Tidigare i år belönades de även med Föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden. Modeslavar är en reportagebok om klädindustrins baksida, utgiven av Leopard Förlag. Boken släpps som pocket den 15 juni.

Natur & Kulturs debattbokspris instiftades 2008 och är Sveriges största debattbokspris. Tidigare har priset hetat Johan Hanssonpriset efter Natur & Kulturs grundare, men byter från och med i år namn till Natur & Kulturs debattbokspris. Prisutdelningen sker den 5 juli i Visby, då Natur & Kultur även arrangerar en debatt på temat ”Livsfarliga fabriker, barnarbete och miljöbrott – hur kan det fortsätta?”.

Läs mer om Natur & Kulturs olika priser och stipendier här.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL