fbpx

Doblougska priset 2017 tilldelas två svenska och två norska författare

Ulf Lundell, Theodor Kallifatides, Steinar Opstad och Linn Ullmann tilldelas Doblougska priset på 200 000 kronor var. Priset delas ut av Svenska Akademien.

Doblougska priset delas ut ”för understödjande av svensk och norsk skönlitteratur samt litteraturhistorisk forskning”. Priset utgår ur en stiftelse grundad på en fond som Birger Dobloug testamenterade till Svenska Akademien och som överlämnades år 1944.

Svenska Akademien har meddelat 2017 års pristagare av Doblougska priset: Den svenska delen av priset har tilldelats Theodor Kallifatides och Ulf Lundell, och den norska delen av priset har gått till Steinar Opstad och Linn Ullmann. Mottagarna av priset får 200 000 svenska kronor var.

ANNONS

Ulf Lundell (1949), författare och musiker. Debuterade gjorde han med romanen Jack 1976 och har sedan dess skrivit ett drygt tjugotal romaner och diktsamlingar.

Theodor Kallifatides (1938), författare och översättare. Han debuterade 1969 med diktsamlingen Minnet i exil, vilket blev början på en lång författarkarriär. Den senaste boken Ännu ett liv kom ut i mars 2017.

Steinar Opstad (1971), norsk poet. Hans debut var diktsamlingen Tavler og bud från 1996 och har skrivit ytterligare sex diktsamlingar, den senaste är Å, høye dag.

ANNONS

Linn Ullmann (1966), norsk författare och kulturjournalist. Debuterade 1998 med romanen Innan du somnar. Sex romaner har det blivit sedan dess. Hennes senaste bok De oroliga utkom 2016.

Foto: Rolf M. Aagaard (Steinar Opstad), hämtad från Kolon forlag; Caroline Andersson (Theodor Kallifatides), hämtad från Albert Bonniers förlag; Agnete Brun (Linn Ullmann), hämtad från Albert Bonniers förlag; Bild på Ulf Lundell hämtad från Wahlström och Widstrand.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.