ANNONS

Läsplattorna har vuxit upp och blivit läs-, skriv- och ritplattor

Trodde du att läsplattan (såna med eInk) var dödförklarad efter iPad- och tablethysterin? Tänk om. Läsplattorna kommer tillbaka – större och med stöd att skriva och rita på dem.

Elektroniskt bläck, E Ink, är en uppfinning med många år på nacken. Själv hörde jag Nicholas Negroponte i Stockholm för en hel evighet sedan prata om hur de små mikroskopiska plastkulorna kunde snurra mellan svart och vit för att skapa små punkter på ett elektroniskt papper som i framtiden skulle ersätta dagstidningarna. Det kan ha varit runt 1997 när företaget E-ink grundades på MIT Media Labs.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

Ja, jag vill bli Boktugg Supporter!

Det var den tekniken som senare användes i Amazon Kindle, läsplattan som slog om inte världen så i alla fall USA med häpnad. Den första versionen av den släpptes i november 2007. Den har sedan följts av en rad nya versioner, under 2016 släpptes den åttonde generationen av Kindle.

ANNONS

Men, invänder någon, läser inte de allra flesta eböcker på iPads och andra plattor eller mobiltelefoner (som idag har betydligt större display än vad som var standard för tio år sedan)? Jo, men det finns fortfarande stora fördelar med läsplattorna – inte minst den längre batteritiden.

Och utvecklingen av plattorna har inte avstannat. För ett par år sedan var eInk dödförklarad av alla tabletälskare. Dels har upplösningen ökat och E Ink Carta HD erbjuder nu en upplösning på 300 ppi – vilket är i klass med vad iPad har idag.

För ett år sedan, i maj 2016, demonstrerades Advanced Color ePaper som kan återge upp till 32 000 färger. Det är inte den första E Ink-versionen med färg, E Ink Triton kunde redan 2010 ge 4096 färger. Men ACeP är inledningsvis tänkt för butiker med 20-tumsdisplayer (1600 x 2500 pixlar) med 150 ppi upplösning. Där kan de ersätta skyltar av olika slag. Varför inte i en bokhandel?

Men kommer det inga större läsplattor då? Jo, det dyker upp flera i storleken 13,3 tum. Sony hade DTP-S1 som de slutade tillverka. Då dubblades priserna på begagnade Sonyplattor på Amazon och eBay. Vilket skapade spekulationer kring en DTP-S2. Men den kom aldrig.

ANNONS

Istället presenterades nyligen Sony DTP-R1 som har fått en kraftigt ökad upplösning på sin 13,3-tumsskärm, från 1200 x 1600 till 1650 x 2200 punkter. Dessutom är den tunnare och lättare en tidigare version.

Men den är inte tänkt som en läsplatta för eböcker i första hand. Faktum är att Sonyplattan fortfarande bara använder PDF. Däremot kan man göra anteckningar med hjälp av den medföljande digitala pennan. Och prislappen när plattan släpps i Japan i början av juni på runt 80 000 yen (motsvarande 6300 kr) visar att den också inriktar sig på företagsmarknaden. Den ska helt enkelt ersätta behovet av papper.

Det dröjer dock innan det kommer en version som fungerar för icke-japaner. Först mot slutet av året räknar man med en platta anpassad för engelska.

Norska ReMarkable satsar på en läs- och skrivplatta som ska ersätta papper.
Norska ReMarkable satsar på en läs- och skrivplatta som ska ersätta papper.

Men det finns fler som satsar på stora E Ink-plattor och en bredare användning. Norska start up-bolaget ReMarkable satsar på en liknande platta som dock även ska ha stöd för eböcker. De har valt en skärm på 10,3 tum och upplösningen 1872 x 1404 (226 PPI). De har under en tid tagit emot förbeställningar och den första leveransen ska komma i augusti-september 2017. Nu tar de förbeställningar på leveranser i oktober med prislappen 479 dollar (motsvarande 4200 kr).

De tänker inte bara ersätta dina pappersböcker (och inte minst lösblad) för läsning utan även dina anteckningsböcker och skissblock. ReMarkable har utvecklat en speciell penna för användning tillsammans med plattan som ska få med de minsta detaljerna eftersom den mäter både vinkel och tryck.

Good E Reader 13,3 tum i jämförelse med en Kindle. För att man ska få en uppfattning om skillnaden i storlek.
Good E Reader 13,3 tum i jämförelse med en Kindle. För att man ska få en uppfattning om skillnaden i storlek.

Good e-Reader har en 13,3 tums läsplatta som säljs via crowdfunding-plattformen Indiegogo för 699 dollar (motsvarande 6100 kr) som även den har stöd för att anteckna och rita. Den här plattan kör Android vilket innebär att du kan installera alla appar som finns för den plattformen och välja att använda läsappar som Kindle, Kobo eller vad du vill. Den har lite lägre upplösning med sina 1600 x 1200 punkter. Stylus-pennan kommer från Wacom och har 1024 nivåer på penntryck för att kunna efterlikna exakt vilken linjetjocklek du eftersträvar.

Så vad är då egentligen fördelarna med läsplattor? Lång batteritid (uppåt en månad om du inte läser extremt många tusen sidor) och kanske att slippa distraktioner. Även om det finns stöd för appar så är uppdateringsfrekvensen på en E Ink platta för låg för att kunna titta på film eller spela spel. Den ska helt enkelt ersätta papper – inte tv.

ReMarkables grundare Magnus Wanberg säger exempelvis i en intervju med DN.no att deras målgrupp inte är de som trivs med att använda pennan för att rita på sin iPad. De siktar in sig på dem som gillar papper.

Det logiska är väl också att det snart kommer såna här läs- och skrivplattor med färgskärm. Det kommer förutom att öppna för att läsa illusterade fackböcker och fotoböcker dessutom att ge sig in på ytterligare en marknad. Den som räddade pappersboken i USA för något år sedan – målarböcker för vuxna.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL