fbpx

Böcker blir kortare – en effekt av att vi läser mer på skärm?

De senaste sju åren har genomsnittslängden för facktitlar på New York Times bästsäljarlista minskat från 467 till 273 sidor, enligt en undersökning.

Sedan 2011 syns en stadig trend vad gäller längden på fackböcker på New York Times bästsäljarlista. Sidantalet har sjunkit med mer än 42 %, rapporterar nyhetssajten Good E-reader. Undersökningen publicerades i maj 2017 av egenutgivningssajten Book In A Box, i ett försök att ta reda på hur trenden faktiskt ser ut. De kunde konstatera att år 2011 låg sidantalet i genomsnitt på 467 sidor, jämfört med år 2017 då genomsnittet är 273 sidor.

Visst ges det fortfarande ut titlar av varierande längd, och även längre fackböcker kvalar in på bästsäljarlistan. Men böcker på 450 sidor som 2011 var genomsnittet utgör idag bara 13 %. Enligt undersökningen har fler än hälften (64 %) av facktitlarna på bästsäljarlistan de senaste tre åren legat på mellan 250 och 350 sidor.

ANNONS

goodereader_2

Frågan är vad som kommer hända om trenden fortsätter. Om sju år, kommer den genomsnittliga fackboken ligga på knappa 100 sidor?

Bilder och siffror: Book In A Box

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

ANNONS
Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.