fbpx

Böcker blir kortare – en effekt av att vi läser mer på skärm?

De senaste sju åren har genomsnittslängden för facktitlar på New York Times bästsäljarlista minskat från 467 till 273 sidor, enligt en undersökning.

Sedan 2011 syns en stadig trend vad gäller längden på fackböcker på New York Times bästsäljarlista. Sidantalet har sjunkit med mer än 42 %, rapporterar nyhetssajten Good E-reader. Undersökningen publicerades i maj 2017 av egenutgivningssajten Book In A Box, i ett försök att ta reda på hur trenden faktiskt ser ut. De kunde konstatera att år 2011 låg sidantalet i genomsnitt på 467 sidor, jämfört med år 2017 då genomsnittet är 273 sidor.

Visst ges det fortfarande ut titlar av varierande längd, och även längre fackböcker kvalar in på bästsäljarlistan. Men böcker på 450 sidor som 2011 var genomsnittet utgör idag bara 13 %. Enligt undersökningen har fler än hälften (64 %) av facktitlarna på bästsäljarlistan de senaste tre åren legat på mellan 250 och 350 sidor.

ANNONS

goodereader_2

Frågan är vad som kommer hända om trenden fortsätter. Om sju år, kommer den genomsnittliga fackboken ligga på knappa 100 sidor?

Bilder och siffror: Book In A Box


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny