Kira förlag står bakom den kulturella salongen Klubb Malla

Ett vardagsrum för kulturella samtal och tankar som skapar gemenskap. Klubb Malla i Malmö öppnar nya utrymmen för människor och kultur att ta plats på.

Klubb Malla i Malmö är en kulturell salong där alla är välkomna. I känslan av att befinna sig i ett stort vardagsrum får Klubb Mallas publik tillsammans med en inbjuden gäst både en mötespunkt och en plats där kreativa tankar om kultur kan födas. Gästen sätter tema för kvällen med sin egen person och berättar sin historia varpå publiken får komma in i samtalet med frågor och funderingar.

Bakom Klubb Malla står Kira förlag – ett litet oberoende förlag som drivs av Jeanette Rosengren och har sin bas i Malmö. Kira ger ut böcker om Malmö och Skåne som faller inom ramen för kulturhistoria – en blandning av skönlitteratur och fackböcker.

– Vi ger ut ungefär fyra till åtta böcker om året, berättar Jeanette. Klubb Malla startade jag som en del av förlaget i samarbete med ABF, Malmö stad och Creativ Gemenskap. Den är en hyllning till Malla Silverstolpe som på 1800 – talet var en av de första salongsvärdinnorna som samlade kulturintresserade personer i sitt hem. Tillsammans med inbjudna gäster åt och drack de samtidigt som de förde samtal om kultur.

Under hösten 2016 och våren 2017 har Klubb Malla hållit till på mötesplatsen Tuppen i Malmö och där ska man även fortsätta till höstsäsongen. På Tuppen finns restaurang så publiken kan både äta och ta ett glas vin – något man kan tänka sig hände på uppsluppna aftnar när kulturen stöttes och blöttes hemma hos Malla Silverstolpe också.

– Första Klubb Malla körde vi för ett par år sen. Men vi fick ha uppehåll ett tag eftersom vi inte hade någon bra lokal, säger Jeanette. Nu har vi hittat Tuppen och publiken strömmar till. Det tar en stund att etablera en kulturell salong, en tid innan tidningarna skriver om det och folk hittar till den. Men när skådespelaren och författaren Michael Segerström gästade oss i våras var det i princip fullt med ungefär 85 besökare. Det är både unga och gamla som kommer och det tycker jag är jättebra.

Det är gratis att komma på Klubb Malla. Malmö stad står för lokalen och ABF Malmö och Creativ gemenskap går in som sponsorer. Gästerna har förutom Michael Segerström varit boxaren Klara Svensson, den forne MFF-spelaren Staffan Tapper och skådespelaren Cecilia Lindkvist. De som bjuds in att tala måste inte var litterära personligheter men kulturella.

– Allt som har med Klubb Malla att göra är inte direkt knutet till förlaget i form av författarskap eller utgivningar, säger Jeanette. Vi menar att det finns mycket att upptäcka och att samtalsformen gör det rumsligt och trivsamt för både intervjuare, gäst och publik. För förlaget betyder det att vi tar ett kliv utanför förlagsrummet och möter människor i en publik sfär där de kan diskutera kultur på ett opretentiöst vis.

Efter sommaren drar Klubb Malla igång en ny säsong. Någon gång i september äger den första salongen rum på restaurang Tuppen. Mer information kommer på både förlagets, ABF:s och Creativ gemenskaps hemsida längre fram.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL