Även Saga Egmont satsar på ljudboksserier – dansk succéserie först ut

Inger Gammelgaard Madsen. Foto Anne Kring

Digitalförlaget Saga Egmont satsar också på ljudboksserier. Först kommer Brännande skuld av Inger Gammelgaard Madsen som legat på Storytels topplista i Danmark men framöver väntar även översatta serier från USA.
När Inger Gammelgaard Madsens Brännande skuld kom ut i Danmark i januari gick de sex delarna direkt upp till plats 1–6 på Storytels topplista. Nu kommer den populära kriminalserien även i svensk översättning, inläst av skådespelaren David Dencik. Brännande skuld kommer även att finnas som e-bok och släppet är planerat till juni.

Serien är en del av förlaget Sagas satsning på digitala bokserier. Saga är ett internationellt digitalt imprint av danska Lindhardt og Ringhof (som ingår i Egmont-koncernen), som sedan 2016 är aktiva på den svenska marknaden. Senare under året planeras fler översättningar av internationella ljudboksserier, först och främst från danska och engelska.

– Vi är ledande på den danska digitala marknaden och vill ta med de erfarenheterna nu när vi även satsar på vår svenska utgivning, säger Lasse Korsemann Horne, förlagschef för Saga.

Brännande skuld är en handlingsdriven deckare med hämnd och familjehemligheter som tema. Avsnitten är ca en timme långa, och serien blir den danska bästsäljaren Inger Gammelgaard Madsens första bok som översätts till svenska (översättning: Elin Rosén). Serien är skriven direkt för de digitala formaten – ljudbok och ebok.

Räknar med att släppa ett par tusen titlar

Saga är redan en stor aktör på den svenska marknaden sett till antalet titlar med runt 600 titlar redan.

– Vi räknar med att släppa ett par tusen titlar. Vi återutger stora internationella författare som Barbara Cartland, Wilbur Smith och Agatha Christie, samt svenska författare som Viveca Lärn, Maj Bylock, Erik Eriksson och Vic Suneson. Vi översätter även romaner och noveller från danska till svenska. Vi samarbetar också med andra förlag om ljudboksproduktioner, säger Stephanie Andén, redaktör på Saga.

Boktugg skrev i veckan om att Kim M. Kimselius skrivit avtal med Saga om utgivning av tio böcker. Så den givna frågan är förstås när den första svenska original-ljudboksserien av en svensk författare kommer ut på Saga?

– Just nu har vi inga planer på detta, men vi är definitivt öppna för möjligheten om rätt tillfälle dyker upp, säger Stephanie Andén.

Det är ingen tvekan om att Storytels satsning på Original-konceptet har satt igång även andra förlag. Nyligen berättade Bokfabriken om sin satsning på ljudboksserier och nu alltså även Saga. Frågan är när Bonnierförlagen vaknar – eller hinner Lind & Co före?

 

Bilden: Inger Gammelgaard Madsen. Foto Anne Kring

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL