fbpx

Bokhandeln i Vimmerby satsade stort och ökade omsättningen

Tove Karlstedt och Annicha Gustafsson driver tillsammans bokhandeln i Vimmerby. Efter en större satsning har de ökat omsättningen och skapar varje dag den bokhandel de själva vill ha. 

Vimmerby bokhandel har en av Sveriges mest berömda lokala författare i hyllorna. Astrid Lindgren drar en halv miljon turister till staden under sommaren som resten av året har samma förutsättningar som vilken småstad som helst.

Tove Karlstedt och Annicha Gustafsson äger tillsammans bokhandeln i Vimmerby sedan 2009. De var båda anställda i den tidigare bokhandeln och hade börjat prata om att kanske hitta på något tillsammans eftersom de arbetade så bra ihop. Bara några veckor senare fick de erbjudande om att ta över butiken.

ANNONS

– Det var nog meningen, säger Tove. Vi hade arbetat tillsammans i ungefär två år och var båda överrens om att vi inte ville driva företaget själva, utan ville göra det ihop. När vi tog över var vi Bokia men rätt snart kände vi att vi behövde kunna anpassa oss för marknaden här och sa upp avtalet. Istället hamnade vi hos JB där vi själva kan styra så att det passar oss.

Strax efter att de tagit över butiken hade de vad Tove kallar för en tråkig period. Utan att vara en katastrof tappade bokhandeln i omsättning och Tove och Annicha funderade på vad de kunde göra åt det. Då började de snegla på grannlokalen.

– Så istället för att i det läget minska på någonting så utökade vi med 100 kvm, berättar Tove och Annicha. Vi kontaktade ett lokalt företag som byggde inredningen, rejäla bokhyllor i mörkt trä i 40-tals stil med tanke på Astrid. Vi vill att det ska förmedla en känsla av att befinna sig i ett vardagsrum när man besöker oss.

vimmerby2
Bokhandeln i Vimmerby vill ge en vardagsrumskänsla.

Chansningen med att investera i större lokaler och ny butik gick hem. På ett år ökade omsättningen för butiken med en miljon och har sedan legat stadig.

– Sen kan man aldrig luta sig tillbaka helt, säger Tove. Vi försöker hela tiden ordna med barnevenemang och författarbesök. Den nya lokalen gav oss möjligheten att göra en stor barnavdelning där vi på sommarhalvåret gör en hel vägg med bara Astrid Lindgren. Vi är evigt tacksamma våra trogna kunder från staden. De turister som strömmar till på sommaren möjliggör att vi ka ha den bokhandel som vi har hela året.

Vimmerby bokhandels försäljning är säsongsbetonad inte bara på sommaren. Till jul säljs mycket inbundet medan pocket går bättre i semestertider. Böckerna utgör den största delen av både sortiment och försäljning men de har också papper, kontorsmaterial och presentartiklar. Förutom Tove och Annicha arbetar tre deltidsanställda i butiken.

– Vår tanke är att driva en bokhandel vi kan stå för, säger Annicha och Tove. Det vi konkurrerar mot andra med är framför allt service: vänlig personal och tjänster som att till exempel ha fina presentinslagningar och att beställa hem det som inte finns i butiken.

Inför framtiden tänker de förnyande runt både service och utbud:

– Vi har hela tiden tankar och idéer kring produktgrupper och evenemang, säger Tove. Det gäller att hela tiden utvecklas.

Vimmerby bokhandel
Stora Torget 6, Vimmerby
Grundad 1997
Personal: Två heltid, tre deltid
Ägare: Tove Karlstedt och Annicha Gustafsson
Kedja: JB
Omsättning: 6 162 Tkr (2015)


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny