Politiken Books satsar på streaming i Danmark – konkurrerar med Storytel

Jesper Friis, e-handelschef Politiken Books.

Danska ebokstjänsten Politiken Books erbjuder nu även streaming och blir en direkt konkurrent till Storytel. Några planer på att lansera tjänsten i Sverige finns dock inte. Ännu.

Riidr.com lanserades 2010 och i november 2014 köptes bolaget upp av mediehuset JP/Politikens Hus. Sedan tidigare ägde Politiken 30 procent av Danmarks största nätbokhandel Saxo.com. I grunden finns dock de dagstidningar och gratistidningar som ägs av Politiken.

Riidr.com har varit helt fokuserat på digital försäljning av eböcker och ljudböcker som download.

– Det är fortsatt vårt fokus med styckförsäljning men vi ser det som en naturlig utveckling att lansera ett erbjudande med streaming. Vi blir därigenom den enda boktjänsten i Danmark som har både butik och streaming, säger Jesper Friis, E-handelschef på Politiken Books, till Boktugg.

Digitala bokklubben Klub Riidr

De har dock varit inne och nosat på abonnemangsmodellen genom den digitala bokklubben Klub Riidr som lanserades hösten 2015 där kunderna får åtta utvalda eböcker varje månad (sju skönlitterära och en fackbok) för endast 39 danska kronor.

– Klub Riidr har tagits emot riktigt väl och vi är mycket nöjda med utvecklingen. Klubben kommer att leva vidare då den fyller ett annat behov än streaming eftersom man äger de böcker man laddar ner i Klub Riidr, säger Jesper Friis.

Genom Riidr har man sedan tidigare samarbete med de flesta danska förlagen och nu jobbar man på att få till avtal som omfattar även streaming.

– Vi saknar fortfarande avtal med några få men vi siktar på att ha avtal klara med alla de stora danska förlagen inom kort, säger Jesper Friis.

Han har respekt för konkurrenterna på streamingmarknaden, Mofibo och Storytel som fortfarande kör parallellt under två varumärken men troligen kommer att slås ihop under 2017. De har ett försprång på Politiken Books.

– Det är fin konkurrens på marknaden och vi ser fram emot att ta upp kampen. Vi har lanserat vår streamingtjänst i samarbete med Politiken och Jyllands-Posten som båda kommer att erbjuda sina prenumeranter tillgång till tjänsten till särskilt bra villkor. Utöver det har vi säkrat avtal med flera externa samarbetspartners som kommer att presenteras inom kort.

Politiken äger tidningar i Sverige

Frågan är då hur stor den danska streamingmarknaden kan bli. Mofibo/Storytel har över 40 000 abonnenter.

– Det är svårt att förutspå, men vi är övertygade om att det finns plats för ytterligare en leverantör på marknaden. Den digitala marknaden växer fortfarande, primärt drivet av ljudboken som kommer att locka fler nya läsare. Denna tillväxt kommer att fortsätta de kommande åren, säger Jesper Friis.

Storytel och Bookbeat i Sverige satsar nu hårt på den internationella marknaden med lanseringar även utanför Norden som Boktugg tidigare berättat om där BookBeat gått in i Tyskland och Storbritannien.

Har Politiken Books några planer på att gå in på t ex den svenska marknaden? Koncernen äger ju redan ett stort antal gratistidningar i Sverige?

– Vi har fokus på den danska marknaden och har just nu inga planer på att gå in på andra marknader. Vår ambition är att fortsätta vara en av de ledande digitala e-bokhandlarna på den danska marknaden, säger Jesper Friis.

 

Bilden: Jesper Friis, E-handelschef på Politiken Books

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL