Din bok – Vårt val: Bokhandelsmedhjälpareföreningens årliga utmärkelse

BMF är en ideell förening för bokhandelsmedhjälpare. Varje år utser de årets bästa barn- och vuxenbok genom en omröstning. Föreningens ordförande, Jesper Ekdahl, berättar mer om priset och om BMF:s verksamhet.

Pristagarna till Din bok – Vårt val för 2016 blev Josefine Sundström och Emma Göthner för Sagasagor – Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass i barnbokskategorin, och Malin Persson Giolito för Störst av allt i vuxenkategorin. Priset arrangeras av Svenska Bokhandelsmedhjälpareföreningen (BMF) och vinnarna koras genom en omröstning bland bokhandelsmedhjälpare.

– Varje år uppmanas alla Sveriges bokhandelsmedhjälpare att rösta. Det gör vi genom mailutskick till alla Sveriges boklådor. Sedan tre år tillbaka lägger även Akademibokhandeln ut informationen på intranät. Och så når vi många genom föreningens Facebooksida. Rösta gör man sedan ganska många år tillbaka direkt på föreningens hemsida, säger Jesper Ekdahl, ordförande i BMF Sverige.

Hur många som röstar är hemligt, och det har givetvis varierat under åren lopp. Jesper säger att de hoppas varje år att fler ska hörsamma, men att det handlar om ett hundratal röster. Priset Din bok – Vårt val instiftades 1951 för att uppmuntra läsandet och att uppmärksamma den svenska skönlitteraturen. Sedan 1983 är det två priser, ett pris för barn- och ungdomslitteratur och ett för vuxenlitteratur. I BMF:s stadgar står det om priset: “plaketten tilldelas den svenska författare, som med sin under det närmaste föregående året utkomna bok, skänkt dem den största behållningen och personliga tillfredsställelsen”.

plakett– Vinnaren får en specialgjuten plakett. Plaketten gjordes först under många år av Edvin Öhrström (som även har gjort glasmonoliten på Sergels torg). Sedan 1983 då plaketten blev två (författar-plaketten och barnboks-plaketten) görs den av skulptören Lennart Andersson, berättar Jesper Ekdahl.

Svenska Bokhandelsmedhjälpareföreningen beskriver sig på sin hemsida som ”en intresseförening för anställda i bokhandeln men även för andra som är intresserade av bokbranschen”. Föreningen har funnits sedan 1888 och har en ganska brokig historia. Störst var den på 30-, 40- och 50-talet med många hundra medlemmar, vilket främst beror på att BMF då även drev de fackliga frågorna. 1951 överläts dessa på HTF (Tjänstemannaförbundet HTF, uppgick 2008 i Unionen) och då återgick BMF till att bli en ideell förening som det var från början.

Idag är verksamheten främst inriktad på att förvalta och dela ut priset och stipendier för utbildning och fortbildning. Tillsammans med bokhandlarföreningen driver BMF utbildning i bokhandelsskolans regi. Sedan 1929 genomförs vart tredje år Nordisk studiekurs tillsammans med BMF i de övriga nordiska länderna. En riksstyrelse ansvarar för de övergripande frågorna och den lokala verksamheten sker i kretsar med egna styrelser. De mest aktiva är Västra kretsen och Södra kretsen.

– BMF har idag tyvärr bara ett 40-tal medlemmar där flesta medlemmarna kommer från västra sidan av Sverige, säger Jesper Ekdahl.

De senaste fem årens vinnare i Din bok – Vårt val

Barnboksplaketten
2015 Ishavspirater – Frida Nilsson, Natur & Kultur
2014 Silverpojken – Kristina Ohlsson
2013 Linux – uttagningen – Maths Claesson
2012 Det är en gris på dagis – Johanna Thydell & Charlotte Ramel
2011 Konstiga djur – Lotta Olsson & Maria Nilsson Thore

Författarplaketten
2015 Allt jag inte minns – Jonas Hassen Khemiri, Norstedts
2014 Jag heter inte Miriam – Maj-Gull Axelsson
2013 Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek – Lena Andersson
2012 Torka aldrig tårar utan handskar: 1. Kärleken – Jonas Gardell
2011 Himmelsdalen – Marie Hermansson

Bilden: Jesper Ekdahl, ordförande i BMF Sverige.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL