Storytel utvidgar bokupplevelsen med ljudeffekter i ny barnboksserie

När Storytel satsar på en ljudboksserie för barn sker det med hjälp av ljudeffekter och musik. Camilla Brinck är upphovskvinnan bakom ljudäventyret Musse och Helium – Jakten på guldosten.

Tillsammans med figurerna Musse och Helium introducerar Storytel en helt ny sagoupplevelse för barn – ett ljudäventyr som inte bara innehåller en inläst saga utan spetsas med karakteristiska röster, musik och ljudeffekter. I kortare avsnitt kan barn (och vuxna) lyssna till historien och följa djupare med in i sagovärlden tack vare den mångdimensionerade upplevelsen.

Musse-och-HeliumBakom Musse och Helium står Camilla Brinck som förutom att skriva historien dessutom i varierande tonfall och röstläge läser in alla 20 rösterna själv.

Därefter förvrängs rösterna ytterligare med hjälp av ny teknik för att nå dom ultimata olikheterna mellan alla karaktärerna.

Konceptet med ljudäventyret påminner om tidigare musiksagor där man på kassettband och senare cd-skivor fick en inläst saga med tillhörande ljud och musik, ibland även med ett litet blädderhäfte till.

– Skillnaden är väl att det idag med hjälp av tekniken är lättare att producera, säger Camilla. Till exempel går det att ha en inläsare som gör alla olika karaktärerna med väldigt olika röster.

Berättelsen föddes ur en röst – av en slump

Hur idéen om Musse och Helium skulle landa hos just Camilla är något hon själv beskriver som en händelse med ett visst mått av magi.

– Det var som om projektet kom till mig, säger Camilla. En dag när jag som låtskrivare satt och skrev och skulle göra om min egen röst till en mansröst, så skruvade jag fel. Plötsligt hörde jag en fantastisk karaktär i mina öron. Jag hajade till på en gång, det var Musse som dök upp. Jag skruvade vidare och där var Helium. Jag vet inte hur det gick till men jag blev som ett redskap, en kanal som en massa information flödade igenom och min enda uppgift var att berätta en historia som svävar mellan fantasi och verklighet,  men även det klassiska mörka och goda. Jag blev väldigt förvånad över hur idéerna och historien bokstavligen sprutade ur mig.

Processen att skapa Musse & Helium – Jakten på guldosten är ett uppslukande arbete för Camilla. Är karaktärerna glada skrattar hon med dem, är de ledsna gråter hon istället. Strävan är att försöka göra en berättelse som ska kunna underhålla både barn och vuxna och som rör vid livets olika frågor – men med en stor portion humor.
Runt ljudboksäventyret står ett team av personer som sattes samman innan man skrev på för Storytel. Förutom Camilla finns projektledare Maxim Kalmér och illustratören Jan Jäger. Musiken producerar Camilla tillsammans med kollegan Marcus Frenell.

Maxim  tror att även om inte alla böcker passar för att ha ljudeffekter kan detta vara en växande möjlighet för att utveckla ljudboken:

– Vi tror nog att det kommer växa generellt i ljudboksbranschen, säger Maxim.

Det är dock inget vi har tänkt så mycket på, vi har fokuserat på vårt projekt och försöker skapa en så magisk känsla som möjligt till vårt ljudboksäventyret med Musse och Helium. Konceptet passar utmärkt för Jakten på Guldosten då vi lyfter hela upplägget/berättelsen till en ny nivå med olika röster på alla karaktärer, filmmusik och ljudeffekter.

Skulle det kunna fungera även för vuxenböcker?

– Ja absolut, i vissa genrer, säger Maxim. Genom att addera musik och ljudeffekter kan man förstärka känslan av spänning eller glädje och så vidare.

Camilla själv tror också att med hjälp av lämpliga ljudupplevelser så kan man lyfta fantasin och storyn i en bok och ser det som en stor potential för framtidens ljudböcker.

– Det finns inget stopp på möjligheter enligt mig, säger hon. Jag tror att man som författare i framtiden kommer kunna välja vilken typ av produktion man vill ha på sin ljudbok. Sedan handlar det om efterfrågan. Om folk tycker detta är kul och talar om att de vill ha mer av den här typen av ljudböcker så kommer det att öka. Sedan handlar det om prislappen: Det är självklart dyrare att producera en ljudbok med effekter och musik, och så tar det längre tid. Men om slutproduktionen blir bra, så är det värt varenda krona, blod , svett och tårar. Känslan och inlevelsen är berättelsens stora vinningar. Precis som med film förhöjer man känslan med musik och effekter.

Hon är otroligt glad för att Storytel tar chansen med Musse och Helium – och glädjen är ömsesidig med övriga i teamet:

– Jag älskar innovativa och nyskapande projekt och tror att Musse & Helium kommer ta världen med storm, säger Maxim och tillägger med ett varmt skratt: Sedan är det väl inte alltid så lätt att hålla reda på en konstnärssjäl som hela dagarna hänger i en magisk sagovärld, men jag gör mitt bästa.

Musse & Helium – Jakten på Guldosten är en serie uppdelad i 4 böcker om åtta avsnitt per bok. Den första boken hade release 27 februari och bok nummer två släpps lagom till påsklovet.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL