Samarbete bland Osbys näringsidkare främjar försäljningen hos bokhandeln

Osby ligger i norra Skåne nära småländska gränsen. Här finns en bokhandel som mött branschens förändringar över tid och tack vare detta har kunnat bibehålla omsättningen även om förutsättningarna är annorlunda. 

Mitt emot stationen i Osby ligger ortens bokhandel vägg i vägg med blomsterbutiken. I 29 år har bokhandeln ägts av Els-Margret Hjalmarsson och sedan hon tog över har många av branschens förändringar gett hennes arbete helt andra förutsättningar – en utmaning hon alltid tagit sig an.

– Jag hade arbetat på IKEA i 12 år som konstruktör när en väninna frågade mig om vi inte skulle köpa Bokhandeln i Osby  när den plötsligt var till salu, berättar Els-Margret. Aldrig i livet, svarade jag men sen blev det så ändå. Nästa år firar vi 30 års jubileum.

Vi sitter på kontoret längst in i butikslokalen. Genom den öppna dörren har man överblick över bokhandeln som idag inte bara har böcker utan också precis som många andra boklådor utökat sortimentet med kontorsmaterial och leksaker.

osbybok
Bokhandeln i Osby

I två år drev Els-Margret och vänninan butiken tillsammans innan Els-Margret själv tog över hela ruljansen.

– Aldrig har jag ångrat mig, säger hon. Men hade jag vetat vad det innebar innan vi köpte affären hade jag inte vågat. Det bevisar bara att ibland måste man hoppa rakt ut och ge sig in i något. När vi tog över var det i princip bara bokhandlar och bokklubbar som sålde böcker. Sen har det förändrats. För några år sen tog internet ett stort kliv och nätet fortsätter att ta andelar av bokmarknaden. Men det är inget att sura över. Man får hitta andra sätt att jobba på. Vår omsättning står sig men om man jämför nu med för fem år sen så var 60% av försäljningen böcker och 40 % övrigt då. Idag är det fifty-fifty.

Els-Margret tror att de mindre bokhandlare som tvingas ge upp idag är de som inte får snurr på försäljningen av produkter i övrigt-gruppen. Men hon betonar att hon tycker att böckerna i hennes egen bokhandel ska ta plats.

– Jag tar inte in vad som helst – man måste känna för det man säljer, annars märks det ganska snabbt, säger hon. Vi är med i Ugglan och får tilldelat oss en del av de böcker de valt ut och fördelar på butikerna som ingår i gruppen. Sedan tar vi in annat utöver det, det mesta av det är lokalt.

Julskyltningen i Osby ett av flera arrangemang

Osbys näringsidkare har ett brett samarbete och dessa är en kanal för bokhandeln att marknadsföra sig genom. Julskyltning, Barnens dag och Osby outlet är några av de gemensamma evenemangen som Else-Margrete ser till att delta i. Orten har också något som kallas Osby shopping och klubbrickor där medlemmarna kan få rabatter i olika butiker.

– Osby outlet är en stor grej för butikerna här, säger Els-Margret. Men då ska det också vara riktigt billigt. Vi plockar fram överblivna reaböcker och annat. Och på förra barnens dag hade vi nästan 200 barn i butiken.

Dessutom arbetar Els-Margret tillsammans med biblioteket. När de har författarbesök brukar de fråga om inte hon vill komma med böcker.

– Det är mycket lättare för mig att göra så eftersom de bokintresserade redan är där, säger Els-Margret. Då behöver inte jag sätta ett datum med två tider och försöka locka hit folk.

emweb2
Els-Margret Hjalmarsson och medarbetare Ullrika Lindholm

Vad Osbyborna läser har varierat med åren. Förr orkade folk inte vänta på att en bok skulle komma i pocket utan köpte inbundna romaner medan många fler idag köper det billigare formatet med mjuka pärmar.

– Vi brukade ha travar med de böcker vi visste gick bra, berättar Else-Margrete. Nu är det mer osthyvelsprincipen – folk köper lite av varje. En del vill ha fakta, andra romaner eller biografier. Det går inte riktigt att säga vad som går bäst. Sedan ungefär två år stiger försäljningen av barnböcker igen. Däremot är de som vi kallar unga vuxna inget lätt segment. Efter 14-15 års åldern händer något och framförallt pojkar verkar läsa mindre. Men de som läser läser mycket.

Bokhandeln ligger granne med Osby station

På den lilla orten lär personalen känna kunderna. De vet ofta vad de olika personerna som kommer in i butiken letar efter och kan erbjuda en personlig service. Men det finns en grupp kunder som är mer okänd. Att Bokhandeln i Osby ligger på samma gata som stationen ger möjlighet för en mer tillfällig kundkrets utifrån att slinka in och titta i väntan på tåget. Många passar då på och köper med sig något.

– Jag tror att vår läge bidrar till det, säger Els-Margret. Samt att det inte finns någon Pocketshop eller liknande på stationen.

Els-Margret själv har läst sedan hon var liten och har alltid minst två böcker i gång – en i bilen och en hemma.

– Antingen är man väl läsare eller inte, säger hon. Men att driva en liten bokhandel innebär mycket mer än läsa böcker. Många får en bild med rosa skimmer runt när man säger bokhandel men då glömmer de allt annat som städning, inköp, bokföring, skyltning och övriga saker runt omkring. Jag har fått lära mig mycket genom att driva bokhandel.

Fakta Osby bokhandel

Adress: Ö Järnvägsgatan 10
283 41 Osby
Personal: Butikschef samt två deltidsanställda

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL