fbpx

Linda Bondestam och Ulf Stark får Snöbollen-priset 2016

Ett pris som Snöbollen spelar stor roll för en illustratör – det blir både en källa för energi och för ekonomi. Linda Bondestam och Ulf Stark fick utmärkelsen för Djur som ingen sett utom vi – deras fjärde samproducerade bilderbok.

Linda Bondestam är finlandssvenska och bosatt i Helsingfors. Nyligen tilldelades hon tillsammans med Ulf Stark Snöbollen för boken Djur som ingen sett utom vi. Priset är ett av flera som Linda fått för sina verk och de möjliggör hennes arbete som bokillustratör. I starten på sin yrkesbana tog Linda gärna på sig så många jobb som möjligt – något som gav erfarenhet och lärdom hon är tacksam för även om hon idag inser värdet i att fokusera på en sak.

– I början av min karriär hade jag väldigt svårt att tacka nej till projekt, berättar Linda. Det var lärorikt men nu har jag insett att det är viktigt att kunna satsa tillräckligt mycket tid per bok. Det händer ofta att jag precis när jag tror att jag är klar med ett projekt inser att jag kan göra det mycket bättre och då är det katastrof om boken måste skickas till tryckeriet.

ANNONS

Inspirationen finner Linda i fler konstformer än bara tecknandet. Att måla en tavla, spela teater eller bygga marionetter till teatern berikar i nästa led skapandet av illustrationerna. Det är viktigt att inte bli för bekväm som konstnär resonerar hon. I möten med andra människor på konstnärsresidenser och i workshops som Linda lett har hon även utvecklats själv.

Storyn viktigare än målgruppen

I tecknandet utgår hon från storyn snarare än att funderar över målgruppen. Det är viktigt att bilderna passar berättelsens språk. Sina pågående projekt visar hon upp för sina tre barn som enligt henne själv är hennes bästa kritiker. Hon upplever sig lyckligt lottad som vunnit priser och fått stipendier de senaste åren för att kunna arbeta koncentrerat med sina bokprojekt

– För att kunna arbeta som bilderboksillustratör krävs att man får stipendiemedel, det är perfekt om det lyckas men om man inte får det blir det svårt eftersom man måste åta sig en mängd bättre betalda illustrationsjobb som in sin tur äter all tid man borde lägga ner på boken, säger Linda.

ANNONS

Djur som ingen sett utom vi ges ut av Berghs förlag. Förlagets VD Lena Andersson är mycket glad och tacksam över att boken kammade hem vinsten ur flera aspekter:

– Snöbollen är ett mycket viktigt pris eftersom det lyfter fram bilderboken som unikt konstnärligt verk, säger hon.  Vi är väldigt glada över att juryn valde ”Djur som ingen sett utom vi”. Det är en mångbottnad bilderbok som tar oss med till en fantastisk värld fylld av existentiella djur. En nyskapande, filosofisk och storslagen bok för liten och stor att läsa tillsammans om och om igen.

För Ulf och Linda är samarbetet inte nytt – Djur som ingen sett utom vi är deras fjärde produktion tillsammans.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

– Ulf och jag har ett väldigt bra samarbete, berättar Linda. Vi peppar och lyssnar på varandra mycket och det känns som att Ulf förstår vilken sorts böcker jag helst tecknar. Efter att vi avslutat vår förra bok Min egen lilla Liten träffades Ulf och jag och funderade på vad vi skulle göra för bok därefter. Jag berättade att jag väldigt gärna skulle teckna okända djur, vi planerade att jag skulle teckna bilderna först och sedan skulle jag skicka dem till Ulf som skulle skriva bilder till dem. Jag var dock så flitigt anlitad för andra projekt att Ulf hann bli otålig och skrev dikterna innan jag hann teckna, men dikterna var fantastiska att jobba med bl.a. för att de egentligen inte alls beskriver hur djuren ser ut eller miljöerna de bor i och de gav mig på så vis väldigt mycket frihet.

Roligaste boken Linda gjort

Djur som inget sett utom vi är den roligaste boken Linda gjort. Men det finns andra arbeten som också har något extra över sig för henne.

– Det var underbart att jobba med poeten Stella Parland, minns Linda. Vi gjorde tre böcker ihop, en var skriven på nonsensspråk, den heter Gnatto pakpak. Det var ett väldigt roligt samarbete, jag var trött på att så få av mina böcker blev översatta och på att man inte tjänar särskilt mycket pengar på att teckna bilderböcker och bestämde mig för att göra en internationell bestseller, en bok som inte måste översättas utan kunde läsas av hela världen. Jag ritade en massa kryp som Stella sedan hittade på fantastiska ljud och namn åt. Boken har tyvärr inte blivit någon bestseller, men den lever ändå vidare och nyligen var jag i London och uppträdde på en festival med den.

Statusen för illustratörernas yrkeskår tycker Linda har stigit under de senaste åren och hon upplever att hennes jobb värdesätts.

– Visst finns det många kritiker  som är litteraturkännare och som säkert är rädda för att tolka bilder, men definitivt känner jag att mitt jobb uppskattas, säger Linda. Det är underbart att det finns ett pris som Snöbollen som lyfter fram just bilderboken och dessutom innebär att jag får ställa ut mina illustrationer på Umeå Bildmuseum. På det sättet likställs de med konst vilket är sällan unnat oss illustratörer men känns helt rätt.

Beskedet om Snöbollen placerade sig så högt på Lindas glädjeskala att hon inte riktigt visste var hon skulle bli av. Blandningen av bekräftelse och öppnade möjligheter har gett henne en extra dos god peppning inför framtiden.

– Det är otroligt roligt, säger Linda. Förutom att jag är väldigt glad ger det mig också energi att fortsätta jobba, till exempel med en bok om en liten tjock ponny med text av Malin Kivelä som jag gör för tillfället.

Foto: Niklas Sandström

 

Fakta om Snöbollen-priset

Snöbollen är ett bilderbokspris som delas ut till årets svenska bilderbok med start 2012.

Instiftare till priset är Krumelur – föreningen för unga ord i norr.

Prissumma: 50 000 kr

Prisutdelning sker under vårvintern i Umeå i samband med Littfest.

Målet med priset:
Lyfta bilderbokens status så att dess unika möjligheter blir synliggjorda. Det görs genom att varje år dela ut ett pris som väcker uppmärksamhet i hela landet hos publik, upphovspersoner, bokbranschen och biblioteken. Priset delas ut till upphovspersonerna till den bok vars konstnärliga uttryck på ett föredömligt sätt tar till vara den genuina bilderbokens möjligheter. Boken ska vara en förstautgåva utgiven i Sverige på svenska eller något av de nationella minoritetsspråken. Bilderboken ska vara riktad till barn/ungdomar 0-18 år.

Tidigare vinnare av Snöbollen-priset:

2016 – Djur som ingen sett utom vi av Linda Bondestam och Ulf Stark
2015 – Småkrypsboll av Tove Pierrou & Joanna Hellgren
2014 – Dom som är kvar av Karin Saler & Siri Ahmed Backström
2013 – Om detta talar man endast med kaniner av Anna Höglund
2012 – Molly & Sus av Klara Persson
2011 – Apan och jag av Eva Lindström

Läs mer om Snöbollen-priset

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Några tior i månaden eller mer? Du väljer priset.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.