fbpx

Håkan Bravinger blir ny litterär chef på Norstedts – Susanna Romanus går till Bonniers

Bokförlaget Norstedts möblerar om i ledningen. Förläggaren Håkan Bravinger blir ny litterär chef och redaktionschefen Helena Lindstedt blir administrativ förlagschef. Samtidigt slutar Susanna Romanus som rekryterats till Bonniers.

Bokförlaget Norstedts har alltså utsett Håkan Bravinger till ny litterär chef på förlaget. Bravinger är idag förläggare på Norstedts och har arbetat med flera av de senaste årens stora litterära succéer som Therese Bohman, Johannes Anyuru, Stina Stoor och Karl Ove Knausgård.

– I år firar jag tio år som förläggare på Norstedts. Drömjobbet, har jag alltid sagt när någon frågat. Och att nu i ännu högre grad få vara med att staka ut förlagets publicistiska riktning är något jag verkligen ser fram emot, säger Håkan Bravinger i ett pressmeddelande.

ANNONS

– Jag påminner mig ofta om vilket roligt jobb jag har, vilka fantastiska författare vi ger ut och vilka hängivna medarbetare Norstedts har. Och jag tycker att det är en stark markering att det publicistiska ansvaret går hela vägen upp i Norstedts ledning. Det är verkligen en tradition som förlaget kan vara stolt över.

Norstedts förändrar förlagsledningen

I samband med att Bravinger blir litterär chef görs även ett flertal förändringar inom förlagsledningen på Norstedts.

– När Susanna Romanus meddelade att hon reryterats till ny tjänst hos Bonnier så beslutade jag mig ganska så snart för att vi skulle göra förändringar i vår ledning, säger Eva Gedin, förlagschef på Norstedts, till Boktugg.

ANNONS

Susanna har varit på Norstedts i 14 år, i flera olika roller, som PR-chef, marknadschef, förläggare och senaste åren som publicistisk chef.

Ny administrativ förlagschef blir Helena Lindstedt, tidigare redaktionschef på förlaget. Hon ska i sin nya roll ansvara för och utveckla processer och samordning, samt avlasta förlagschef Eva Gedin administrativt som i och med detta i högre grad kan fokusera på arbetet som förläggare och övergripande publicistiska frågor.

– Idén om att tillsätta en administrativ Förlagschef har jag haft ett tag, för att jag själv ska kunna arbeta mer fokuserat med övergripande publicistiska frågor och även som förläggare. Och att Håkan Bravinger blir Litterär chef känns helt naturligt, han är vår mest seniora förläggare, ansvarar för flera av våra framgångsrika författare och har mycket goda relationer med både svenska och utländska författare, säger Eva Gedin.

ANNONS

Den roll som Håkan Bravinger får är alltså inte identisk med den som Susanna Romanus hade.

– Som litterär chef kommer Håkan ha större fokus på att bygga och ansvara för vår utgivningslista och mindre administrativ samordning som tidigare låg i rollen som publicistisk chef. Vi kommer också fördela mer delansvar på förläggare, säger Eva Gedin.

Snabbare utgivningsbeslut och utgivningar i framtiden?

Eva Gedin har under de senaste åren varit förläggare för flera stora litterära framgångar som PO Enquist, Agneta Pleijel, Jonas Gardell, Kristina Sandberg och Ebba Witt-Brattström.

– Jag har fått fler externa uppdrag genom åren och förlaget har också växt, därför har det blivit nödvändigt att göra en fördelning av förlagschefsrollen. Norstedts har en fin tradition av att förlagschefen också är förläggare, och det är dessutom den allra roligaste delen av mitt jobb, och kommer alltid att vara. Så jag är glad att få mer tid till det, säger Eva Gedin.

– Jag vill öka kreativiteten och flexibiliteten i vårt redaktionella arbete. Vi kommer att bli snabbare och effektivare i våra beslutsprocesser, kunna anpassa innehåll till olika format och överhuvudtaget tänka nyare och friare kring vår utgivning.

Storytel Originals har ju en betydligt kortare och snabbare väg från manus till utgivning, är det något som ni kommer att föra över även på andra format?

– Ja, jag tror att det finns större behov i dag av att kunna vara snabbare i utgivningsbesluten. Dels för att utnyttja möjligheten att publicera i olika format vid olika tidpunkter, men också för att marknaden förändras, kanalerna, kommunikation, läsarnas behov. För mycket av utgivningsplaneringen idag är styrd av den fysiska bokhandelns traditionella cykler enligt min mening, säger Eva Gedin till Boktugg.

Så hur ser 2017 ut för Norstedts när det gäller utgivningen?

– Planeringen för 2017 är redan klar i stort, det är ungefär samma antal titlar som tidigare. Vi hade ett fantastiskt framgångsrikt år 2016 och 2017 ser minst lika bra ut och har redan startat mycket bra!

Norstedts har redan påbörjat rekrytering av ny förläggare.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny