fbpx

Ny lag i Kalifornien hotar signeringar i bokhandel

Författaren Jim Ottaviani signerar sin bok Primates. Foto: iStockphoto.

En ny lag i Kalifornien kan göra det omöjligt att arrangera signeringar med författare i bokhandel. Ägaren till ett antikvariat vill stoppa lagen – genom en namninsamling.

Alla föremål med en autograf och ett pris över 5 dollar måste ha ett certifikat som garanterar äktheten, tycker lagstiftare i Kalifornien. AB 1570 kallas The Autograph Bill och innebär och omfattar alla konsumenter, bokhandlare, auktionshus, serietidningshandlare, antikhandlare, konsthandlare och rentav välgörenhetsorganisationer, skriver Publishers Weekly.

Kritikerna menar att det här skulle göra det omöjligt att arrangera signeringar med författare i bokhandel, även om lagstiftarna egentligen ville stoppa handel med fejkade autografer inte minst på olika samlarobjekt inom sportens värld.

ANNONS

Brad Johnson som driver antikvariatet The Book Shop har nu tagit initativ till en namninsamling (lite ironiskt med tanke på lagens innebörd) på Change.org för att stoppa den nya lagen som man menar är skadlig för både konsumenter och småföretag. Redan har över 1600 personer skrivit på.

– Den här lagen borde aldrig ha antagits. Lagstiftarna måste fixa eller upphäva den omedelbart, menar Los Angeles Times redaktion i ett citat.

Bilden: Författaren Jim Ottaviani signerar sin bok Primates. Foto: smontgom65, iStockphoto.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny