fbpx

Pearson föll 29% på börsen – vill sälja Penguin Random House

Förlagsjätten Penguin Random House ägs av Pearson (47%) och Bertelsmann (53%). Idag meddelade Pearson att de vill sälja sin del. Anledningen: Pearsons intäkter föll kraftigt sista kvartalet 2016 och bolaget föll på börsen efter beskeden.

Sammanslagningen av Penguin (som ägdes av Pearson) och Random House (som ägdes av Bertelsmann) skedde 2013 och sedan dess har de båda ägarna kontrollerat nästan hälften av aktierna var.

Pearson Education meddelade idag att bolaget missar vinstmålet på 800 miljoner pund 2016 och bolaget informerade samtidigt om att vinsten för både 2017 och 2018 väntas bli lägre än tidigare prognoser. Efter beskedet föll bolagets aktie med hela 29 procent på börsen.

ANNONS

De senaste åren har Pearson försökt få ordning på bolaget. De sålde både Financial Times och sin andel i The Economist under 2015. Nu vill de alltså sälja hela sin andel av Penguin Random House redan i år (de hade tidigare meddelat att de skulle behålla aktierna åtminstone fram till 2018). Enligt Publishers Weekly kan Pearsons 47 procent vara värda upp till 1,2 miljarder pund (12,9 miljarder kronor).

Bertelsmanns CEO Thomnas Rabe meddelade i ett uttalande att företaget är ”öppna för att öka sitt ägande i Penguin Random House, förutsatt att de ekonomiska villkoren är rättvisa. Strategiskt skulle detta inte bara stärka en av våra viktigaste innehållsaffärer, det skulle också ytterligare stärka vår närvaro i USA, vår näst största marknad.”

Om inte Bertelsmann köper samtliga aktier av Bertelsmann väntas Pearson hitta en annan köpare till de resterande aktierna.

ANNONS

Pearson är världens största bokförlag (i alla fall när Publishers Weekly rankade de största förlagen 2015). Men omsättningen föll rejält mellan 2014 och 2015, från 7 miljarder dollar till 6,6 miljarder dollar. För ett år sedan, i januari 2016, meddelade Pearson dessutom att de skulle minska personalen med 4000 tjänster i en jättelik omstrukturering. Bolaget har idag 35000 anställda i 70 länder.

Tyvärr verkar det inte räcka. Pearson såg ett intäktsfall på hela 30 procent det sista kvartalet 2016 vilket ger en nedgång med hela 18 procent för helåret. Vinstmålet för 2016 hade satts till 800 miljoner pund – men nu räknar Pearson ”bara” med att nå 630 miljoner pund, enligt Forbes.

Pearson vill fortsätta investera i framtiden. En del av detta är att satsa mer på möjligheter för studenter att hyra kurslitteratur, både som eböcker och pappersböcker. Digitaliseringen av marknaden för läromedel och studentlitteratur accelererar.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Bilden: Pearsons mobilapp Revel ger studenter tillgång till kursmaterial på mobiltelefoner och surfplattor. Den lanserades i augusti 2016.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.