fbpx

Vilket förlag blir först med nyutgåva av Westworld – originalet?

Har du sett HBO-serien Westworld? Visste du att den är baserad på en 43 år gammal film – som skrevs och regisserades av Michael Crichton, skaparen av Jurassic Park? Manuset till originalfilmen Westworld gavs ut som bok 1974 – när kommer nyutgåvan?

JK Rowling ligger på topplistan med både en pjäs och ett filmmanus just nu. Är det en ny trend att ge ut filmmanus som böcker?

I så fall undrar jag vilket förlag som ska snappa om Michael Chrichtons klassiker från 1973 – Westworld. Han skrev manus och regisserade filmen, en ”science fiction Western thriller” (snacka om genreöverskridande) med skådespelare som Yul Brunner och James Brolin. Men den gavs även ut som en pappersbok – själva filmmanuset alltså- 1974. För den som undrar – jo, Michael Chricton skrev även romanen Jurassic Park som sedan blev en framgångsrik film. Han har även skapat och skrivit tv-serien ER och en rad andra romaner som filmatiserats (Sphere, Skamgrepp, Lost World, Rising Sun mfl).

ANNONS

Men den här hösten är Westworld återigen på allas läppar efter att HBO gjort en tv-serie baserad på den gamla filmen med en budget på 100 miljoner dollar. Den hade premiär den 2 oktober och den första säsongen (tio avsnitt) kommer att få en andra säsong som kommer först 2018.

Med tanke på att det är den mest sedda första säsongen av någon HBO-serie genom tiderna (12 miljoner tittare redan) och dessutom fått höga betyg är det ingen högoddsare att något amerikanskt förlag tittar på en nyutgivning. På Amazon säljs begagnade exemplar av boken för 550 dollar och hos Abebooks.com sökte hundratals tittar efter boken när tv-serien haft premiär…

Jonathan Nolan har skrivit manus till och deltagit i skapandet av den nya tv-serien och säger i en intervju med Entertainment Weekly:
– Crichton skrev den (Westworld) som ett filmmanus och regisserade den sedan. Det finns ingen bok. Vad du känner i filmen är att det finns en större värld som han knappt hinner utforska och det lämnar dig andlös. Westworld går från en stor idé till en annan.

ANNONS

Nolan pekar på hur Chricton som en förklaring till varför robotarna missköter sig beskriver ett datavirus.

– När de spelade in filmen var det samma år, eller året innan, som det första dataviruset faktiskt dök upp. Det är därför Crichton var så briljant. Han visste så mycket om teknologier som var på väg, spenderade så mycket tid med att tänka på hur de faktiskt skulle fungera.

Michael Crichton själv menade att den inte hade blivit lika bra som bok.

– Westworld fungerade inte som en roman och jag tror att anledningen är den rätt speciella strukturen. Det handlar om en nöjespark som är byggd för att representera tre olika världar: en Westernvärld, en Medeltidsvärld och en Romersk värld. Den faktiska detaljrikedomen i dessa tre världar – och även de fantasier som folk upplever i dem – var filmfantasier och eftersom de var filmfantasier blev de väldigt märkliga som ord på en boksida, skrev Crichton på sin egen hemsida.

Michael Chricton dog i cancer 2008, endast 66 år gammal. I maj 2017 kommer en ny roman av honom, Dragon Teeth, att släppas i USA av HarperCollins postumt. Manus till boken hittades av hans fru när hon gick igenom en massa papper och filer för Michael Crichton Archives. Den boken utspelar sig 1876 där två rivaliserande paleontologer jagar fossiler under en period som kallades Bone Wars.

Vad vi kan se har ännu ingen gett sig på en återutgivning av Westworlds filmmanus. Frågan är vem som hinner först – och om det sedan tar sig hela vägen till Sverige för en översättning?❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny