fbpx

Drygt 6000 tredjeklassare i Göteborg får Leonora och Glasplaneten som gåva

För femtonde året i rad delar Göteborgs Stadsbibliotek ut en bok till tredjeklassare i Göteborgs kommun som en del av deras satsning på barn och unga. Debutanten Helen Johansson har gjort årets gåvobok som är den första delen av fem i rymdäventyret om Leonora.

I fjol var det en augustprisvinnare, Legenden om Sally Jones av Jacob Wegelius – en fantasieggande och humoristisk bok som skänktes till Göteborgs kommuns elever i årskurs tre. I år föll valet på en debutant, författaren Helen Johansson som gjort en hyllad boksläppspremiär.

– Jag grät när Bodil Alvarsdotter från Göteborgs Stadsbibliotek ringde till mig i maj och meddelade att vår bok; Leonora och Glasplaneten blivit utvald till årets gåvobok 2016, berättar förlagschefen på Langenskiölds förlag Susanne Hamilton i pressmeddelandet.

ANNONS

Stadsbiblioteket själva verkar lika glada över sitt val.

– Det känns otroligt roligt att det blev en debutant och från ett relativt litet förlag, så grattis till både Helen och er, skrev de som svar på Susannes rörda tacksamhet.

Årskurs 3-boken är en gåva från Kulturnämnden i läsfrämjande syfte som hoppas öka barnens nyfikenhet på att läsa. Urvalsarbetet med gåvoboken är en noggrann och lång process som involverar flera parter. Både pedagoger, forskare från universitet och barnbibliotikarier ingår i referensgruppen som granskar och väljer. Bokförlaget Langenskiölds satsning  att öka sin utgivning av barn och ungdomsböcker förnågra år sedan rimmar väl med Göteborgs Stadsbiblioteks egen satsning på barn och ungdomslitteratur så valet av Leonora känns inte främmande.

– Jag ringde ögona böj till författaren Helen Johansson och berättade den glada nyheten och vi pratade i munnen på varandra i flera minuter. Boken är bland det bästa jag läst i åldern 3–6 år och det är ju så fantastiskt att juryn tyckte det också, Heja Göteborg!, säger förlagschefen Susanne Hamilton vidare i pressmeddelandet.

Vid sidan om en ökad volym utgivna barn och ungdomsböcker jobbar Langenskiöld med coachning av unga författare, besöker skolor, mässor och andra mötesplatser som är knutet till barn. Man hoppas också kunna skapa en bokcirkel för barn med både text och det egna skrivandet i fokus under nästa år.

Leonora och Glasplaneten är en science fiction-inspirerad bok för barn skriven av Dramatens dekormålare Helen Johansson. Boken har hyllats och prisats med Saltkråkans och Astrid Lindgrens Näs stipendium.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny