MTM Direkt ska underlätta för personer med läsnedsättningar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Mer än en halv miljon svenskar har en funktionsnedsättning som påverkar läsförmågan. Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, lanserar nu tillsammans med Axiell Media en ny tjänst för att effektivisera produktionsarbetet av tillgängliga medier för personer med läsnedsättningar. 

Punktskriftsbok
Punktskriftsbok

MTM tillhör Kulturdepartementet och är ett nationellt kunskapscentrum som producerar och distribuerar tillgängliga medier, det vill säga medier anpassade för personer med läsnedsättning eller bristande läsförståelse, som lättläst litteratur, talböcker och punktskriftsböcker. Myndigheten arbetar för att alla, oavsett läsförmåga eller funktionsnedsättning, ska kunna ta del av nyheter, litteratur och samhällsinformation.


ANNONS


Den nya tjänsten MTM Direkt innebär att bokförlag enkelt kan leverera filer för sina titlar via Axiell Media till MTM. Förutsatt att ett förlag har godkänt att MTM får tillgång till deras filer, kan MTM genom den nya tjänsten ladda ned och använda filerna som underlag för att göra punktskriftsböcker och talböcker.

– Tjänsten är ett stort steg i arbetet med att göra medier tillgängliga för fler. Den gör det enklare för förlagen att distribuera underlag till oss. I förlängningen innebär det här bättre kvalitet av tillgängliga medier och en snabbare leverans till användarna, säger Magnus Larsson, generaldirektör vid MTM.

ANNONS

Axiell Media är en relativt ny spelare i branschen, och föddes då Axiell Group våren 2015 tog över ägandeskapet för Elib, som därefter fick det nya namnet Axiell Media (även om själva tjänsteplattformen finns kvar under samma namn som tidigare). Axiell Media arbetar med distribution av digital läsning, e-böcker och ljudböcker, och meddelar att MTM Direkt går helt i linje med deras målsättning att utveckla och effektivisera distributionen av digitala böcker.

– Vi är mycket glada för samarbetet och det mervärde som detta skapar för våra förlagskunder. Det är extra positivt att kunna stödja MTM:s uppdrag att ge alla samma förutsättningar att läsa, säger Axiell Medias vd Eva Houltzén.

Fotograf: Apelöga (huvudbild) och Elliot Elliot (punktskrift).

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL