ANNONS

Nu kan Akademibokhandelns kunder leta böcker på nätet, boka och hämta ut i butik

Den fysiska bokhandeln har varit dålig på att nyttja sina webbplatser. Akademibokhandeln låter nu kunder leta böcker på hemsidan och om de finns hemma i butik förhandsboka på nätet för uthämtning i butik. Pilotprojektet med åtta butiker blev succé och nu rullas tjänsten ut i samtliga Akademibokhandlare runtom i Sverige.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

Efter några tuffa år med blicken riktad inåt organisationen kan nu Akademibokhandeln vända fokus utåt. Det innebär en expansiv fas av utvecklingen för konsumenterna. Den tidigare satsningen på en kundklubb har gått fantastiskt bra med en miljon medlemmar på mindre än ett år. Nu möter man kunderna med ännu en ny tjänst – att kunna förhandsboka sina köp på nätet.

Redan tidigt i somras startade man projektet med en pilot. Åtta butiker över hela landet valdes ut för att testköra systemet.

ANNONS

– Vi ville täcka upp både små och stora orter för att kunna utvärdera tjänsten ordentligt, säger Ola Toresten, chef på digitala tjänster. Med en bra spridning kunde vi göra en rättvis mätning.

Utfallet har varit bra och redan nu har ytterligare dryga femtio butiker anslutits till systemet. Nästa vecka beräknas samtliga Akademibokhandlar vara igång.

– När vi utvecklade tjänsten hade vi en dialog med kunderna men vi har också tittat mycket på trender i övriga retailbranschen, berättar Ola. Click and collecttjänster är generellt uppskattade av konsumenter och det gjorde att vi kändes oss rätt säkra på att det fanns ett behov att täcka där för Akademibokhandeln.

Servicen innebär att kunden inne på Akademibokhandelns hemsida kan söka efter en särskild bok och se om den finns hemma i en specifik butik. Gör den det är boken möjlig att reservera genom ett klick.

En av de utvalda butikerna i piloten var Akademibokhandeln, Nordstan i Göteborg som tillhör de större i kedjan. Responsen har varit positiv – i princip dagligen sedan teststarten runt midsommar har kunder bokat böcker.

– Antalet beställningar varierar lite från dag till dag, säger Anna-Lena Nises, biträdande butikschef på Akademibokhandeln, Nordstan. Men i genomsnitt kan man säga att vi har haft ungefär fem stycken om dagen. Alla som hämtat ut bokade böcker har varit mycket positivt inställda. Bokningstjänsten blir ytterligare ett sätt för oss att serva våra kunder. När sortimentet finns ute på nätet blir tillgängligheten bättre. Nu är vår hemsida inte längre bara ett skyltfönster utan också ett ställe där konsumenter själva kan vara aktiva.

När boken är beställd lägger butiken undan den och beställaren får en avisering via sms eller mail om att den är klar för avhämtning. Till skillnad från nätbokhandeln där leveransen tar några dagar går detta mycket fortare – även om det kräver att köparen tar sig till butiken.

– Från min horisont här i Nordstan händer det mycket för Akademibokhandeln just nu, säger Anna-Lena. Och ju mer vi utvecklas, ju större blir vår kundkrets. Titta bara på kundklubben. En miljon medlemmar och jag tror inte att det stannar där. Den digitala bokningen är ytterligare en service för kunderna och vi tycker att det har fungerat jättebra.

Och hon får medhåll av Ola Toresten:

– Vi satsar mycket på affärsutveckling med fokus på konsumenten nu vilket känns jättekul, säger han.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL