fbpx

Färre vuxna läser skönlitteratur i USA

Young man is reading a book on the underground. Candid shot.
Amerikanska NEA (National Endowment for the Arts) rapporterar att andelen vuxna som läser skönlitteratur fortsatte minska, till 43,1 procent 2015 (-1,9 procent).
Detta var alltså en minskning från 2012 (47 procent) och 2013 (45 procent) och en liknande undersökning 1982 gav en andel på 57 procent av de vuxna amerikanerna som läste skönlitteratur (som definierades som poesi, pjäser, noveller eller romaner), skriver Pacific Standard.
Andelen läsande skiljer sig givetvis också mellan olika delstater och beror dels på utbildningsnivå och dels på inkomster/fattigdom. Exempelvis låg Oregon, Colorado och Montana på mellan 58 och 60 procent medan endast 37,5 procent av de vuxna i Texas och blott 30,5% i Florida läste skönlitteratur.
Sen ska man väl alltid ta såna här undersökningar med en nypa salt. Under den här perioden har USA:s befolkning ökat från 315 miljoner till 320 miljoner invånare (+1,6 procent). Antalet vuxna amerikaner beräknas till 237,5 miljoner. Däremot är det förstås alarmerande med tanke på studier som visar att skönlitteratur är väldigt viktig för att utveckla människors empatiska förmåga.
Eller så kan man välja att konstatera att det trots allt finns över 102 miljoner vuxna i USA som fortfarande läste skönlitteratur någon gång under 2015.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
1 kommentar

Kommentarer är avstängda.