Boktugg får ny ägare när Hoi Förlag säljer sajten

Foto: Conny Palmkvist

I höst inleds en rejäl satsning på Boktugg.se och i samband med detta säljer Hoi Förlag sina aktier i det bolag som driver sajten. Grundaren Sölve Dahlgren är kvar som chefredaktör och VD.

– Det här känns helt rätt. Det finns en stor potential i Boktugg.se när det gäller att utveckla innehållet på sajten. Samtidigt behöver vi utveckla annonsförsäljningen eftersom det är vad som ska finansiera det redaktionella materialet. Så det kommer vi att jobba mycket med de kommande månaderna, säger Sölve Dahlgren, VD för Hoi Media och chefredaktör för Boktugg.se.

Boktugg har idag ett par tusen unika besökare varje månad med en uppåtgående trend under våren 2016. I affären ingår även sajten Egenutgivare.nu som riktar sig till den växande gruppen av egenutgivare och dem som vill upptäcka den svenska indielitteraturen. Under hösten kommer den sajten att få en översyn.

– Helt ärligt har Egenutgivare.nu inte fått den uppmärksamhet den förtjänar det senaste året. Men det ska vi ändra på framöver, säger Sölve Dahlgren som alltså tror så mycket på dessa bokrelaterade sajter att han väljer att köpa loss bolaget från Hoi-koncernen.

Detta pressmeddelande med information om affären skickades ut tidigare idag:

Hoi Förlag säljer Boktugg.se

Nyhetssajten Boktugg.se, som bevakar bokbranschen, får ny ägare. Hoi Förlag säljer nu dotterbolaget Hoi Media AB, där Boktugg ingår, till Dahlgren Communications. Sölve Dahlgren blir därmed kvar inte bara som VD utan nu även som ägare.

– Det här är en bra lösning för alla parter som skapar både ekonomiska och operativa fördelar. Från Förlagets sida vill vi renodla verksamheten och fokusera på att ge ut och sälja böcker. Redaktionella webbplatser som Boktugg.se och Egenutgivare.nu är inte vår kärnverksamhet och på det här sättet frigör vi resurser till annat, säger Lars Rambe, VD för Hoi Förlag AB.

Boktugg.se startade sommaren 2014 som en branschblogg med målet att bevaka nyheter och trender inom bokbranschen. Bland läsarna finns bokhandlare, förläggare, bibliotekarier och författare.

– Jag känner att det finns mycket mer att göra i utvecklingen av sajten. Bokbranschen står inför stora och spännande förändringar precis som mediabranschen. Det här blir en nystart för Boktugg.se i höst, säger Sölve Dahlgren, VD för Hoi Media och även en av grundarna till Hoi Förlag.

Hoi Media, som kommer att byta namn efter affären, blir nu ett helägt dotterbolag till Dahlgren Communications AB.

Sölve Dahlgren har en bakgrund i tidningsbranschen och innan han startade Hoi Förlag jobbade han inom Egmont-koncernen som redaktionschef och var bland annat chefredaktör för Tidningen Tennis.

I samband med affären löser den nya ägaren även ut ett par minoritetsägare i Hoi Media.

Sölve Dahlgren sitter kvar i Hoi Förlags styrelse och är fortfarande en av huvudägarna tillsammans med Lars Rambe.

– Det blir ingen stor förändring rent ledningsmässigt i Hoi Förlag eftersom jag tog över som VD redan i början av året. Sölve är fortfarande starkt involverad i det strategiska arbetet och dessutom aktiv som bollplank till mig personligen och även till de andra på förlaget, säger Lars Rambe.

Hoi Förlag fortsätter sin tillväxtresa och redovisade även en vinst för verksamhetsåret 2015. Första halvåret 2016 har gått bättre än föregående år försäljningsmässigt och organisationen är under kraftig utveckling. I samband med bolagsstämman i april tillsattes också en ny större styrelse med Leif Brodén som ny ordförande.

– Det här en bra affär för förlaget. Vi ska lägga full fokus på hur Hoi Förlag ska fortsätta att växa sin kärnverksamhet, attrahera ännu fler författare och öka bokförsäljningen ytterligare, säger Leif Brodén.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL