ANNONS

Robotar ersätter mänskliga lektörer – amerikansk algoritm identifierar bästsäljare

Robot sitting on a bunch of books. Contains clipping path

Ska robotar ta över lektörsläsningen på förlagen? Amerikanska författarna Jodie Archer och Matthew L. Jockers påstår sig ha hittat en algoritm som identifierar bästsäljare.

Vi har läst mycket om hur digitaliseringen drabbar olika branscher. För bokbranschen har det mest talats om distributionen av de färdiga böckerna, inte så mycket produktionen. I andra branscher pratas om hur många jobb som kan effektiviseras genom att robotar (eller snarare datorprogram) ersätter människorna. Forskare menar exempelvis att en stor del av bokföringsarbetet på företag kan automatiseras och därmed försvinner tusentals arbetstillfällen – alternativt att tiden kan läggas på mer kvalificerad analys än kontering.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

De flesta förlag letar efter böcker som kan sälja. Eftersom bokbranschen till sin struktur handlar om riskkapitalverksamhet där förläggare räknar med att kanske en eller två böcker av tio faktiskt går med vinst – och därmed ska bekosta de övriga som inte gör det. Att hitta en bästsäljare är ingen exakt vetenskap, det bevisas inte minst av hur många bästsäljare som genom åren refuserats av många förlag – tills någon tänker annorlunda.

Den 20 september 2016 släpps den hemliga koden som identifierar en bästsäljare...
Den 20 september 2016 släpps den hemliga koden som identifierar en bästsäljare…

De båda författarna Jodie Archer och Matthew L. Jockers påstår sig nu ha hittat en algoritm som identifierar bästsäljare. Den 20 september släpper de boken The Bestseller Code: Anatomy of The Blockbuster Novel (Adlibris, Bokus). Deras algoritm analyserar tema, intrig, karaktärer och miljöer för att avgöra vilka kombinatoner som tilltalar läsare allra mest. Med hjälp av detta har de skapat en test som de kalla ”The Bestseller-ometer”.

Enligt en artikel på Publishers Weekly menar författarna att några av de viktigaste ingredienserna som avgör om en roman blir en succé eller ej:
– Tre-fyra centrala teman som upptar runt 30% av berättelsen
– En intrig formad med regelbunden rytm
– en symmetrisk ”plotline” och en tydlig tre-aktsstruktur
– ett alldagligt språk
De båda författarna verkar ha gjort ett enormt researcharbete och har under fem år analyserat över 20 000 romaner i sin jakt på vilka element som avgör vad som säljer. Den bok som bäst passar in på algoritmen var lite överraskande David Eggers The Circle som enligt algoritmen skulle ha 100% chans att bli en bästsäljare. Den har sålt 80 000 ex inbundet och 140 000 ex i pocket, vilket får räknas som bra – men inte den mest säljande boken i världshistorien.

Nu är det inte första gången någon ger sig på att analysera och försöka förstå vad som skapar en bästsäljare. Lina Wennersten och Katarina Lagerwall skrev boken Konsten att skriva en bästsäljare (Alfabeta, 2011) som byggde mycket på intervjuer med kända författare.

Jodie Archer var redaktör på Penguin UK och valde därmed ut manus för publicering innan hon doktorerade i engelska på Stanford. Hon jobbade därefter på Apple där hon ledde deras research kring litteratur. Idag är hon författare på heltid.
Matthew L. Jockers var medgrundare till Stanford University’s Literary Lab i Silicon Valley. Idag är han professor i engelska på University of Nebraska, Lincoln. Hans forskning är fokuserad på datorbaserad textanalys.
Enligt författarna och förlaget är det här i första hand en idébok, men också en fingervisning om vad datorerna faktiskt är kapabla att göra när det kommer till att analysera data. Å andra sidan, som historien har visat så kommer det hela tiden nya trender som går mot all konventionell kunskap. När förlagen springer i flock för att hitta den nya Harry Potter, Twilligt, Fifty Shades och så vidare så fastnar läsarna istället för något helt annat. En ny fräsch vinkel. Därmed inte sagt att inte denna algoritm ändå skulle kunna förutsäga hur stor sannolikhet boken har att hamna på New York Times Bestseller-lista.
Vad innebär det här för alla som jobbar i bokbranschen? Kommer den här nya algoritmen, eller kanske snarare dess utvecklade kusiner några år framåt i tiden, att göra redaktörer arbetslösa? Eller kanske bokhandlare där en robot kan förutse vilka böcker du kommer att gilla, baserat på vilka andra böcker du gillar. Eller rentav rationalisera bort författarna – ett datorprogram med tillräcklig kraft kan generera en ny variation på tusentals tidigare framgångsrika böckers tema och karaktärer?
En annan fundering är förstås om en datoriserad analys kan ge författare lektörsläsningar i form av en personlig genomgång av manus. Rent vetenskapligt. Det skulle lösa förlagens problem med manushögar och författares missnöje med standardrefuseringar. De laddar upp sitt manus och kan få svar redan på någon minut.

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se