David vann mot Goliat – författare får rätt mot seriejättar att använda ordet Superhero

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Med avtagande hybris och kanske en gnutta nyvunnen självinsikt backar serieförlagen Marvel och DC Comics från att försöka stoppa Graham Jules att döpa sin bok till Business Zero to Superhero.

Graham Jules är en 48 årig Londonbo med till synes rätt många järn i elden. Förutom att driva en pop-up shoprörelse och studera juridik var han 2014 dessutom i fullfart med att producera en självhjälpsbok vars titel Business zero to Superhero avslöjar att han gissningsvis skrivit något för låta sin handlingskraft smitta av sig på sina medmänniskor. Några som däremot inte alls var lika välvilligt inställda till att dela med sig av sig själva var jättarna Marvel och DC comics. När förlagen fick reda på att Jules tänkte använda ordet Superhero i sin titel gick de till angrepp mot Jules – superhjältar som Batman, Kapten America och Stålmannen tillhör ändå deras berömda stall – och skickade brev med varningar om att han inte borde använda sig av Superhero som de uppenbarligen ansåg tillhöra dem själva.
Det är inte första gången Marvel och DC comics viftar ett varnande finger i luften framför någon som för egen del vill använda ordet. De har även tidigare gjort anspråk på att deras världskända karaktärer av superhjältestatus automatiskt också ger dem patent och äganderätt till samlings namnet Superhero.


ANNONS


Men Graham Jules var inte ett lättköpt offer. Han ignorerade en nätt mutsumma om “några tusen” för att ta bort ordet från bokens omslag och började istället driva en kamp om rättigheten att kalla sin bok vad han ville.

Advokaten Tristan Sherliker från byrån EIP beskriver fallet som ett klassisk David mot Goliat-fight och menar att ett ord inte automatiskt blir en privat del av ett varumärke bara för att någon flitigt använder det i sina publikationer.

ANNONS

– Betänk det globala värdet av Apples varumärke, säger Sherliker som en jämförelse till The Guardian.

Men efter att i två och ett halvt år ha hävdat sig gemensamt äga rättigheten till Superhero kapitulerar nu Marvel/DC comicsjätten och drar sig tillbaka från påståendet. Den småskaliga entreprenören och författaren går vinnande från slagfältet och kan numera fritt använda det redan ickepatenterade ordet som han vill.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL