David vann mot Goliat – författare får rätt mot seriejättar att använda ordet Superhero

Med avtagande hybris och kanske en gnutta nyvunnen självinsikt backar serieförlagen Marvel och DC Comics från att försöka stoppa Graham Jules att döpa sin bok till Business Zero to Superhero.

Graham Jules är en 48 årig Londonbo med till synes rätt många järn i elden. Förutom att driva en pop-up shoprörelse och studera juridik var han 2014 dessutom i fullfart med att producera en självhjälpsbok vars titel Business zero to Superhero avslöjar att han gissningsvis skrivit något för låta sin handlingskraft smitta av sig på sina medmänniskor. Några som däremot inte alls var lika välvilligt inställda till att dela med sig av sig själva var jättarna Marvel och DC comics. När förlagen fick reda på att Jules tänkte använda ordet Superhero i sin titel gick de till angrepp mot Jules – superhjältar som Batman, Kapten America och Stålmannen tillhör ändå deras berömda stall – och skickade brev med varningar om att han inte borde använda sig av Superhero som de uppenbarligen ansåg tillhöra dem själva.
Det är inte första gången Marvel och DC comics viftar ett varnande finger i luften framför någon som för egen del vill använda ordet. De har även tidigare gjort anspråk på att deras världskända karaktärer av superhjältestatus automatiskt också ger dem patent och äganderätt till samlings namnet Superhero.

Men Graham Jules var inte ett lättköpt offer. Han ignorerade en nätt mutsumma om “några tusen” för att ta bort ordet från bokens omslag och började istället driva en kamp om rättigheten att kalla sin bok vad han ville.

Advokaten Tristan Sherliker från byrån EIP beskriver fallet som ett klassisk David mot Goliat-fight och menar att ett ord inte automatiskt blir en privat del av ett varumärke bara för att någon flitigt använder det i sina publikationer.

– Betänk det globala värdet av Apples varumärke, säger Sherliker som en jämförelse till The Guardian.

Men efter att i två och ett halvt år ha hävdat sig gemensamt äga rättigheten till Superhero kapitulerar nu Marvel/DC comicsjätten och drar sig tillbaka från påståendet. Den småskaliga entreprenören och författaren går vinnande från slagfältet och kan numera fritt använda det redan ickepatenterade ordet som han vill.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL