fbpx

Han Kang fick Man Booker International Prize

Som första korean någonsin mottog Han Kang den prestigefyllfa utmärkelsen för sin roman The Vegetarian när priset delades ut i London under måndagkvällen.

– Det här är en oförglömlig, kraftfull och originell berättelse som kommer att stanna kvar länge i läsarens tankar eller kanske i läsarens drömmar, sa juryordföranden Boyd Tonkin efter priscermonin.

Bokens handling är mörk med surrealistisk ton och ter sig både bisarr och bitvis våldsam. Den kvinnlig huvudpersonen Yeong-Hye blir i sin strävan efter att rensa sitt sinne vegetarian och försöker förvandla sig till ett träd, en transformation från ett kroppsligt fängelse till ett annat. Han Kang skrev boken som ett ifrågasättande av att vara människa och för att belysa hur vi gång på gång försöker förstå varandra.
– Jag ville beskriva en kvinna som desperat vill upphöra att vara en del av den mänskliga rasen, berättade Han Kang igår när hon mottog priset.

ANNONS

The Vegetarian är den första av hennes böcker som översatts till engelska och är utgiven av Portobello Books. Tidigare har Man Booker International Prize delats ut varannat år men nya regler gör att man från och med i år kommer att dela ut priset på årlig basis. De nominerade böckerna får vara skrivna på vilket orginalspråk som helst men ska vara översatt till engelska. Prissumman om 50 000 pund kommer Han Kang dela med översättaren Deborah Smith.

Sedan The Vegetarian kom ut 2015 har Han Kang gett ut ytterligare en bok, The Humans som kom i år.

Med ”Levande och döda” introduceras den mångfaldigt prisbelönta Han Kang på svenska. Den boken kommer i oktober i år på Natur & Kultur. ”Vegetarianen”, den kortroman som blev hennes genombrott utanför Sydkorea ges ut i Sverige först nästa år, 2017.

Hon är född 1970 i Kwangju men flyttade redan som tioåring till Seoul där hon idag undervisar i kreativt skrivande vid konstuniversitetet.

Foto: Park Jaehong


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny