fbpx

Författarbloggen: Sagolandet där var tionde invånare kommer att ge ut en bok

 

 

Jag har just tillbringat två veckor på Island. Och jag blev kär, faktiskt vid första ögonkastet. Det är ett helt fantastiskt land. En av sakerna som jag blev kär i var ljuset. Jag såg inte mörkret en enda gång. Men jag vet ju. Att det är för att det är sommar. Och sommar på Island betyder ungefär 15 grader varmt en bra dag. Vår toppnotering var 17 grader. Det är inte svårt att föreställa sig hur det är på vintern. Kallt. Blåsigt. Regnigt. Och mörkt. Någon av de första kvällarna reagerade jag på hur tätt gatlyktorna står. Mycket mer tätt placerade än hemma i Sverige. Och tänkte, så onödigt, det är ju ändå ljust hela tiden. Tills jag kom ihåg var jag befann mig.

 

Island har en lång sagotradition. Jag tänker på hur de förr i tiden under långa mörka timmar satt och handarbetade och berättade de berömda sagorna för varandra i stugorna. Det kallades för kvöldvaka.

 

Vår första dag på Island och i Reykjavík besökte vi Saga Museum. En fantastisk audioguide (finns även på svenska) berättade om de som befolkade Island och Reykjavik tidigt i Islands historia. Allt illustrerades av fantastiska vaxdockor som var så välgjorda att vissa yngre förmågor i vårt sällskap behövde gå ut…

ANNONS

En annan dag besökte vi “The Settlement Centre” i Borgarnes som även de hade audioguide på svenska. En halvtimme lyssnade vi på en utförlig och mycket intressant redogörelse för Islands historia. Och den andra halvtimmen lyssnade vi på sagornas saga – Egils saga. Den här gången var åttaåringen i sällskapet fascinerad och utbrast att ”det här var jätteintressant!”

Island har en fantastisk sagoskatt. Det sägs att islänningarna kan läsa sagorna på gammelnorsk och recitera långa stycken men jag har hört detta förnekas. Jag ska inte säga varken bu eller bä men helt klart är sagorna en stark del av Islands stolta historia. Med det i ryggmärgen är det kanske inte så konstigt att var tionde islänning kommer att publicera en bok… (Enligt BBC i alla fall.)

Kanske är det inte en så dum idé, om man är islänning. För enligt den här listan är Island bästa stället för författare.  Av  uppenbara skäl som sagorna i ryggraden men också andra enkla anledningar, som att det kryllar av kaféer där man kan sitta och skriva och att det också finns ett överflöd av bibliotek som faktiskt får ut det som skrivs. Låter onekligen lockande och jag har sett flera ställen jag hade kunnat tänka mig att sitta några timmar om dagen och skriva på.

ANNONS

I mitt närmaste snabbköp och i andra affärer och bokaffärer runt omkring Island har jag sett flera svenska författarkollegor stå och trängas i bokhyllorna. (Läs: deckarförfattare). Här syns t.ex. coola Carin Gerhardsen:

 

IMG_0501

 

Och jag förundras. Islands befolkning är cirka 326 000 personer. (Och 476 000 får, bara en parentes). Om var och varannan islänning själv ger ut böcker, hur hinner de ens läsa allt? Det finns bokaffärer, bokkaféer och så vidare, nästan varhelst man tittar. (Förutom där det är heta källor och gejsrar för där ligger inte så mycket mer än just sådant och det är fantastiskt i sig). Men just det. Nu glömde jag mörkret igen. Det långa mörkret måste vara perfekt för alla deckare som islänningarna älskar att läsa.

I april nästa år hålls Iceland Writers Retreat. Jag funderar på att åka, det innehåller ju allt jag gillar. Men innan dess ska jag njuta av den isländska litteratur jag införskaffade i en bokaffär i Reykjavík häromdagen. Jag är inte en sådan som läser många deckare men föll för den här. (Som jag köpte med fulare omslag och för dyrare peng). Hittade den dagen efter jag återvänt från Heimaey, ön boken utspelar sig på. Läs mer om det här.

ANNONS

Och, extremt passande – Island i fokus på Bokmässan i Göteborg 2015 .

Nu håller jag bara tummarna för att islänningarna ska fortsätta vara ett läsande folk. Att de inte ska förloras in i smarta telefoners godiskrossande. Kanske kan man crusha godiset i någon glaciär? Eller puttrande vulkan? Medan man sätter sig tillrätta med sin ylletröja och läser vidare?

 

 

Pernilla Alm debuterade 2012 med romanen Alltid du och satte 2014 fart på läxdebatten med boken Läxfritt – för en likvärdig skola. Pernilla utkommer 31 augusti 2015 med romanen Utan dig. Bloggar på pernillaalm.se och läxfritt.se. Pernilla arbetar till vardags som lärare på högstadiet.

 

 

 

 ❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

retired3@boktugg.se

Stäng meny