Louise Bäckelin: Det ser ut att bli en bra pocketsommar

Bokmarknaden har en tid av minskade försäljningssiffror bakom sig men börjar sakteligen återhämta sig. Boktugg har pratat med Louise Bäckelin på Pocketförlaget om pocketens roll på bokmarknaden.

– Min uppfattning är att pocketboken haft några tuffa år, men nu står relativt stabilt. Pocket är fortfarande ett otroligt praktiskt och tillgängligt format som uppskattas av de allra flesta, säger Louise Bäckelin, VD för Pocketförlaget.

Hur skulle du säga att pocketboken mår rent försäljningsmässigt?
– Efter en rejäl svacka i samband med Pocketställets konkurs ser vi nu en försiktig uppgång. Det är angeläget att pocketboken tar tillbaka sin position i dagligvaruhandeln. 2015 har börjat bra och det ser ut att bli en stark pocketsommar.

Hur har utvecklingen sett ut för pocketförsäljningen under de senaste åren? Står den sig mot det inbundna formatet och hur har det gått för Excess-formatet?
– Sett över en längre tid – från millennieskiftet – har utvecklingen varit fantastisk! Även när den inbundna boken började tappa så höll pocketförsäljningen i sig. De senaste tre åren har dock pocketmarknaden svajat – då framför allt i dagligvaruhandeln. Många gånger tror jag att den inbundna boken och pocketboken kan leva parallellt – det är helt enkelt olika målgrupper. Men visst finns det titlar som läsarna inte kan vänta på tills de kommer i pocket. Excess-formatet älskades av läsarna, men återförsäljarna var inte lika exalterade. Den höga produktionskostnaden och därmed priset var också en försvårande omständighet. Idag ger vi inte ut några nya titlar i excess, men backlisten går fortfarande att köpa i nätbokhandeln.

Kan man ana några tydliga trender i pocketutgivningen?
– Mitt intryck är att deckarna är ”still going strong”, kanske ett litet uppsving för utländska deckare efter några år med extremt mycket svenskt. Vi säljer inte lika mycket längre av krigsskildringar som vi gjorde för några år sedan. Och vi saknar intelligent feelgood.

Sist men inte minst, har ni någon planerad utgivning som ni förutser kommer bli storsäljare?
– Jo, vi ger ut flera riktiga storsäljare i sommar, bland annat Britt-Marie var här av Fredrik Backman och Sonen av Jo Nesbö. Sedan tror jag att Björndansen av Roslund & Thunberg kan bli en riktig ”kioskvältare” också. Hösten inleder vi med att ge ut Gillian Flynns fantastiska Vassa föremål.

Foto: Anna-Lena Ahlström

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL