fbpx

Varg Gyllander om nya serien, nya förlaget och framtiden

Varg Gyllander är en spännande man. Med en bakgrund som både sjöoofficer och kriminalreporter och med ett nuvarande yrke som presschef hos Polisen, slutar han inte att överraska när han nu släpper en ny serie böcker efter den populära sviten om Levin & Holtz. I samband med detta byter också Gyllander förlag till Hoi förlag och ser ljust på framtiden.

Varg Gyllander har alltid fascinerat. Från ingenstans och med en spännande bakgrund gjorde han sin debut 2009 med Somliga linor brister, den första boken i en hyllad svit om kriminalteknikerna Pia Levin och Ulf Holtz. Nu är han på gång med en ny serie samtidigt som han passat på att byta förlag till Hoi förlag. Boktugg har pratat med Varg och är nyfikna på hur den nya serien kommer att vara, vad som sporrar författaren och var inspirationen kommer ifrån.

Sviten med karaktärerna Levin och Holtz blev väldigt populär och självklart är det med spänning vi ser fram emot den kommande serien och vad vi kan förvänta oss av den.
– Min nya serie är en actionladdad äventyrsthriller i Stockholmsmiljö med rejält uttagna svängar, säger Varg Gyllander.

ANNONS

Är det en duo som kommer att stå i centrum även denna gång, eller hur kommer böckernas historia att berättas?
– Den dynamiska duon den här gången är två Special Advisors som arbetar för NOCC, National Organized Crime Command. Än så länge heter de Norma och Joshua men jag är inte helt nöjd med namnen så det återstår att se. Norma har ett förflutet som kriminell i ett internationellt brottssyndikat men har av olika skäl hamnat på den goda sidan. Joshua har en bakgrund som militär rådgivare i Afghanistan, ett arbete han fått sparken från efter att ha ertappats med att ha ett förhållande med den kvinnliga tolken. Jag har medvetet valt att använda thrillerklichéer för att se hur långt man kan gå med att stapla dem ovanpå varandra utan att det blir tramsigt. Jag trycker att jag lyckats bra med i ett naturligt flöde få med tickande klockor, serbiska mördare, instängda människor, skatter och så vidare.

Varg har i tidigare intervjuer sagt att ambitionen varit att göra karaktärerna i sina böcker ganska platta och låta det vara upp till läsaren att fylla dem med innehåll, något som fascinerat oss på Boktugg. När vi frågar Varg om hur det ligger till med detta så svarar han dock skämtsamt:
– Har jag sagt det? Det kan ha stämt i ett tidigt skede men nu lägger jag ner mycket tid på att mejsla ut karaktärer och har i förväg tänkt igenom vilka de är, vilka drivkrafter som finns och vad som kort sagt får dem att vakna varje morgon och agera som de gör.

Det ligger alltså mycket arbete bakom de böcker som kommit ut, både när det gäller karaktärer och miljöer. Att veta hur en författare ser på sitt eget författarskap, vad som sporrar, vad som är utmaningar och hur arbetssättet ser ut är alltid intressant och skiljer sig en hel del åt från författare till författare. Alla drivs och inspireras av olika saker och arbetssätten kan variera från att skriva på café när andan faller på till att disciplinerat se det som ett yrke som utförs mellan bestämda tider. Varg berättar att hans böcker kommer till genom en tydlig struktur:
– Efter sex romaner har jag hittat ett arbetssätt om passar mig. Jag skriver två timmar om dagen i fyra månader, vilket räcker för att ha ett första utkast. Jag har aldrig tråkigt eller tycker att det är motigt – konstigt nog! Jag sätter mig bara och skriver helt enkelt.

ANNONS

Arbetssättet har dock inte alltid varit lika strukturerat och enligt Varg har det här arbetssättet vuxit fram genom åren:
– Från början arbetade jag på känsla och lät boken växa fram lite av sig själv. Det gör jag inte längre. Numera skriver jag strukturerat efter en dramaturgisk mall i fyra akter. Det låter kanske lite tråkigt men det ger mig en säkerhet och utrymme att arbeta mer med andra delar, som karaktärer och miljö. Min stora utmaning är att ge liv åt karaktärer trots ett högt uppskruvat tempo i böckerna.

När det gäller just att skapa karaktärer och att ge liv åt böckernas huvudrollsinnehavare berättar Varg att han ibland tar inspiration från andra författare och studerar deras sätt. På frågan om vad han själv läser just nu svarar han:
– Jag läser Per Anders Fogelström för att förstå hur man med så enkla medel kan skapa människor och miljöer som läsare tror på och känner för. Annars läser jag mest jobbrelaterat och eftersom jag är presschef hos polisen så blir det en hel del om bovar och banditer.

Vilka människor inspireras du mest av, både på ett personligt och professionellt plan?
– Oj. Jag vet inte riktigt. Jag har ganska få förebilder, om ens någon. Jag tror på mig själv och mitt sätt. Så man kanske kan säga att jag är min egen förebild.

ANNONS

Inför lanseringen av den kommande serien valde Varg att byta förlag till Hoi förlag. I tidigare intervjuer har han angett att detta beror på att det ger möjlighet till ökat inflytande kring både utgivning och marknadsföring, och när Boktugg pratar med honom berättar han att det som lockar mest är den kaxiga attityden och att få vara med i hela processen som består av både ansvar och risker men som också betyder att man får vara med och skörda frukterna av arbetet.

När vi kommer in på marknadsföring verkar det vara något som Varg funderat en del på och enligt honom finns det redan tankar kring hur den nya bokserien kan marknadsföras:
– Jag tror på det som kallas cross promotion, det vill säga att göra många till synes olika saker samtidigt men som alla har samma mål. Planen för den här lanseringen är en kombination av bok, tecknad serie, pod och teveserie som alla har mina figurer och miljöer som utgångspunkt för att skapa uppmärksamhet på olika arenor samtidigt. Dessutom pågår diskussion med ett antal företag för produktplacering, men hur det blir med det återstår att se.

 

Varg Gyllander debuterade 2009 med Somliga linor brister och har sedan dess publicerat ytterligare fyra böcker. Den senaste, Min är hämnden, gavs ut på Massolit förlag i maj 2014. Hans böcker finns också publicerade internationellt med framgångar i bland annat Tyskland, Nederländerna och Italien. Den nya serien beräknas släppas under 2015.

Foto: Minna Ridderstolpe

 ❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

retired1@boktugg.se

Stäng meny