2014 års mottagare av Stipendiefonden Albert Bonniers 100-årsminne

Det årliga stipendiet tillfaller nio författare eller konstnärer. En av de belönade i år är Ida Börjel som prisas för sin poesi. Senast gav hon ut verket Ma, som var nominerat till årets Augustpris.

Stipendiefonden Albert Bonniers 100-årsminne tillkom vid förlagets 100-årsjubileum 1937. Årligen delar en jury ut nio stipendier á 80 000 kronor till svenskspråkiga författare, översättare, kulturjournalister, bokkonstnärer och bokformgivare. Detta året blev nedanstående personer belönade, och vi presenterar dem tillsammans med motiveringen:

Ida Börjel för ett författarskap som uppfinner de poetiska formspråken på nytt. Hennes senaste verk Ma är utgivet av Albert Bonniers Förlag.

Joanna Hellgren som skapat den originella serien om Frances som funnit både svenska och franska läsare. Utgiven av Galago.

Stefan Lindberg som i sin roman Du vet väl om att du är värdefull skildrar en ung flickas småstadsliv på tröskeln till den vuxnare världen. Boken är utgiven av Albert Bonniers Förlag.

Per Molander som författat en svit stilsäkra essäböcker om politik, filosofi och moral, senast i Ojämlikhetens anatomi som givits ut av Weyler Förlag.

Janina Orlov som bland annat översatt Sofi Oksanens uppmärksammade romaner till svenska. Senast var det När duvorna försvann som givits ut på Albert Bonniers Förlag

Lars Mikael Raattamaa som i diktsamlingen Kommunismen – Albert Bonniers Förlag – tecknar oförutsägbara korsningar mellan drömmar och erfarenheter.

Ragnar Strömberg som mäter avstånden mellan liv och död i diktsamlingen I ditt hjärtas sista slag, utgiven på Albert Bonniers Förlag.

Olle Svenning som författat ett standardverk i biografin Hövdingen om Hjalmar Branting, som Albert Bonniers Förlag har givit ut.

Po Tidholm som vid sidan av sin musikkritik utforskat Norrland i personligt färgade essäer och reportage. Ett exempel är Norrland som givits ut på Teg Publishing.

Foto: Anna Strand. På bilden syns Ida Börjel

retired6@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL