fbpx

2014 års mottagare av Stipendiefonden Albert Bonniers 100-årsminne

Det årliga stipendiet tillfaller nio författare eller konstnärer. En av de belönade i år är Ida Börjel som prisas för sin poesi. Senast gav hon ut verket Ma, som var nominerat till årets Augustpris.

Stipendiefonden Albert Bonniers 100-årsminne tillkom vid förlagets 100-årsjubileum 1937. Årligen delar en jury ut nio stipendier á 80 000 kronor till svenskspråkiga författare, översättare, kulturjournalister, bokkonstnärer och bokformgivare. Detta året blev nedanstående personer belönade, och vi presenterar dem tillsammans med motiveringen:

Ida Börjel för ett författarskap som uppfinner de poetiska formspråken på nytt. Hennes senaste verk Ma är utgivet av Albert Bonniers Förlag.

Joanna Hellgren som skapat den originella serien om Frances som funnit både svenska och franska läsare. Utgiven av Galago.

ANNONS

Stefan Lindberg som i sin roman Du vet väl om att du är värdefull skildrar en ung flickas småstadsliv på tröskeln till den vuxnare världen. Boken är utgiven av Albert Bonniers Förlag.

Per Molander som författat en svit stilsäkra essäböcker om politik, filosofi och moral, senast i Ojämlikhetens anatomi som givits ut av Weyler Förlag.

Janina Orlov som bland annat översatt Sofi Oksanens uppmärksammade romaner till svenska. Senast var det När duvorna försvann som givits ut på Albert Bonniers Förlag

ANNONS

Lars Mikael Raattamaa som i diktsamlingen Kommunismen – Albert Bonniers Förlag – tecknar oförutsägbara korsningar mellan drömmar och erfarenheter.

Ragnar Strömberg som mäter avstånden mellan liv och död i diktsamlingen I ditt hjärtas sista slag, utgiven på Albert Bonniers Förlag.

Olle Svenning som författat ett standardverk i biografin Hövdingen om Hjalmar Branting, som Albert Bonniers Förlag har givit ut.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Po Tidholm som vid sidan av sin musikkritik utforskat Norrland i personligt färgade essäer och reportage. Ett exempel är Norrland som givits ut på Teg Publishing.

Foto: Anna Strand. På bilden syns Ida Börjel

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.