fbpx

Barn- och ungdomsböcker dominerar bibliotekstoppen

Martin Widmark (Foto: Andreas Apell)

Utlåningssiffrorna från de svenska folk- och skolbiblioteken under 2013 har presenterats. Toppen domineras av barn- och ungdomsförfattare/-illustratörer. Även längre ner på listan är det författarna som skriver för de unga som har bäst utveckling.

Författarfondens undersökning för 2013 släpptes i dagarna. I den årliga undersökningen samlas information om utlåningen från i princip alla datoriserade bibliotek i landet in. Den sammanlagda utlåningen beräknades under året till 67 miljoner lån på folkbiblioteken och 16,25 miljoner lån i skoliblioteken.

Listan toppas av Martin Widmark som bland annat skrivit böckerna om LasseMajas Detektivbyrå. Han är den enda författaren som har över en miljon utlåningar per år – en nivå han har legat på under de tre senaste åren. Illustratören till bland annat LasseMajas Detektivbyrå, Helena Willis, finns på andra plats, följd av Astrid Lindgren. Hela topp tio på listan är fylld av författare eller illustratörer som jobbar med barn- och ungdomsböcker. Även om man tittar neråt på listan så kategoriseras de flesta författare med höga ökningar från 2012 som barn- och ungdomsförfattare/-illustratörer.

Medie-snackisar har troligtvis hjälpt vissa författare att öka sina utlåningar. Till exempel har EL James, sedan hennes 50 nyanser-trilogi släpptes, tagit sig in på listan. För två år sedan fanns hon inte noterad, men under 2013 lånades hennes böcker ut cirka 115 000 gånger. Även Jonas Gardell har ökat på listan. Gissningsvis har hans Torka aldrig tårar utan handskar varit en bidragande orsak. Däremot verkar suget efter Stephenie Meyers Twilight-serie ha lugnat ner sig, och hon har backat nästan hundratusen utlåningar jämfört med 2011.

ANNONS

Topp 20

 1. Martin Widmark                                      1 571 560
 2. Helena Willis                                              925 859
 3. Astrid Lindgren                                           902 972
 4. Helena Bross                                             872 907
 5. Gunilla Bergström                                      782 846
 6. Sören Olsson                                             711 826
 7. Anders Jacobsson                                     710 833
 8. Margareta Nordqvist                                    613 953
 9. Sven Nordqvist                                           600 198
 10. Lin Hallberg                                                 582 316
 11. Jörn Jensen                                                558 520
 12. Arne Norlin                                                  540 930
 13. Stina Wirsén                                               470 092
 14. Catarina Kruusval                                       446 557
 15. Eva Eriksson                                              432 999
 16. Jens Ahlbom                                               432 395
 17. Jonas Burman                                            415 176
 18. Johan Unenge                                            409 606
 19. Måns Gahrton                                             389 008
 20. Barbro Lindgren                                          361 301

Läs listan i sin helhet här!

Bilden: Martin Widmark (Foto: Andreas Apell)

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.