VA: ”Zlatan har tjänat 75 miljoner på sin självbiografi”

Veckans Affärer har gjort ett stort reportage där de kartlägger Zlatan Ibramhimovics affärer. Enligt deras uppgifter har han tjänat minst 75 miljoner kronor på sin bok.

zlatan-bok-inbunden-3D
Zlatans självbiografi gjorde succé i julhandeln 2011. Boken har bidragit till den miljard Zlatan uppges ha tjänat sammanlagt.

Veckans Affärer skriver under rubriken ”Så tjänade affärsmannen Zlatan över en miljard kronor” om Zlatans ekonomi. Det är dock inte helt lätt eftersom Zlatan avböjt intervju och i stort sett alla andra som de intervjuat lämnar kommentarer i stil med:

Zlatans självbiografi (nov 2011), skriven av David Lagercrantz, blev en stor succé när den släpptes av Bonniers och den första upplagan sålde slut direkt hos flera bokhandlare och följdes därför av flera. Boken var en storsäljare i julhandeln 2011.

Veckans Affärer skriver att boken blivit en försäljningssuccé som exporterats till 20 länder.
”Branschbedömare som VA talat med säger att Zlatan torde ha fått 50-100 kronor per inbunden bok. I det lägsta intervallet innebär de 1,5 miljoner sålda böckerna vid utgången av 2013 att han fått in cirka 75 miljoner kronor. Och då är inte pocketutgåvor och kommande försäljning inräknad.”

Boktugg har pratat med andra branschbedömare som påpekar att boken inte sålt 1,5 miljoner exemplar inbundet i Sverige utan det handlade om totalsiffran i hela världen. I oktober 2013 hade den sålt 700 000 ex i Sverige, inklusive storpocket (utkom mars 2012), vilket i sig är fantastiska siffror.
Och att även om Zlatan fått en väldigt bra deal av Bonniers så har han nog inte fått över 50 kr per såld bok i snitt, framför allt inte på utlandskontrakten och storpocketen. De utländska rättigheterna kan ha inbringat några hundra tusen kronor per marknad, kanske till och med miljonbelopp för vissa större länder.

Sanningen vet förstås bara Zlatan och hans agent. Och kanske David Lagercrantz som förstås också tjänat en hel del på boken. Helt klart är att Zlatan tjänar mer pengar än de allra flesta svenska författare – oavsett om det är 25 eller 100 miljoner kronor totalt.

David Lagercrantz bolag har ännu inte redovisat siffrorna för 2013. Men redan år 2012 mer än fördubblade han intäkterna från 1,77 till 4,59 miljoner kronor. Vilket i sin tur ska jämföras med år 2010 då omsättningen var blygsamma 328.000 kronor. Vi kan förmoda att det mesta av de intäkterna kommer från succén med Zlatanboken.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL