Markus Aujalay

Markus Aujalay har en burmesisk far och en svensk mor. Hans farfar föddes i norra Indien och emigrerade till Burma som 17-åring, där han fick en son som flyttade till England och där träffade Markus Aujalays mor.

Aujalays första arbete som kock var på Arlandia hotell några år efter gymnasiet. Han fick sedan anställning på Operakällaren. Aujalay har sedan arbetat på bland annat restaurang Fredsgatan 12 och driver restaurangrörelsen i Winterviken i Stockholm, Fjällpuben i Åre, restaurang Tegelbacken och medverkar som jurymedlem i programmet Sveriges mästerkock och Sveriges yngsta mästerkock på TV4.

År 2000 blev Aujalay utsedd till Årets gröna kock och Årets viltkock. 2004 fick han utmärkelsen Årets kock.

Aujalay har gett ut kokböckerna Mat hemma och på krogen (2005), Med mycket grönt (2009), Måndag-torsdag : riktig mat för familjen (2010), Mina favoriter från Barcelona (2011), Markus pasta (2012), Markus kokbok - plockmat, vardagslyx, söndagsmiddag och desserter (2012), Markus höst- och vintermat (2014) samt Markus vår- och sommarmat (2015). Har även egna viner, rött och rosé Signature by Markus Aujalay.

Källa: Wikipedia