Hövdingens bägare

Hövdingens bägare
Serie Halvdan Viking
Författare
Medverkande
Förlag Bonnier Carlsen
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatEbok (EPUB)
SpråkSvenska
Antal sidor127
Vikt0
Utgiven2017-05-03
SABHcf
ISBN 9789163898068

Välkända detektiver, resor till främmande världar och nu – VIKINGAR! Med inspiration från Frans G Bengtsson har Martin Widmark inte väjt för det burleska, utan brett på rejält i en serie mustiga rövarhistorier om den unge pojken Halvdan, som hamnar i det ena äventyret efter det andra, tillsammans med kompisen Meia. För de lika drastiska och tillika tidstrogna bilderna svarar illustratören och arkeologen Mats Vänehem.

I den första delen i Halvdan Viking-serien, "Hövdingens bägare", får vi lära känna Halvdan, som bor i Östbyn sedan några år tillbaka. Egentligen skulle han ha följt med sin pappa på vikingafärd, men en allvarlig skada i foten gjorde att han blev kvar i byn, hos smeden Björn. Halvdan är liten till växten och haltar, men ett geni på att skalda. Något som han får stor användning för på sina många äventyr, då det handlar om att vinna råbarkade vikingars förtroenden. Inte minst har han användning av det i mötet med Ragnar Drakdödare, hövdingen i Östbyn, som alla är livrädda för. Tillsammans med Meia, hövding Ragnars modiga brorsdotter, räddar Halvdan Östbyns hövding från att bli rejält lurad av hövdingen i Västbyn.

"Halvdan Viking" är en serie av Martin Widmark och illustratören Mats Vänehem. Så här säger Martin Widmark själv om att skildra vikingatiden: "Att skriva för barn om våra, stundtals våldsamma och giriga, förfäder innebar att kryssa mellan respekt och avsky. Respekt för till exempel deras mod och båtbyggarkonst och avsky för blodsoffer, strandhugg och slavhandel. Men att försöka komma runt dessa ingredienser var inte heller möjligt. Halvdan Viking kan du fr o m våren 2017 träffa på Vikingaliv – Stockholms nya museum om vikingatiden. Vikingaliv är ett äventyr och en resa genom en av historiens mest mytomspunna tidsperioder. På Djurgården i Stockholm, mellan Vasamuseet och Gröna Lund, skapas en dramatiserad berättelse om vikingatiden anno 963, och Halvdan Viking och Meia visar de yngre besökarna hur det var att leva på vikingatiden.