Rysk domstol: Författaren Dmitrij Gluchovskij ska gripas – riskerar 10 års fängelse

Ryssland vill gripa Dmitrij Gluchovskij
Den ryske science fiction-författaren Dmitrij Gluchovskij har uttalat sig kritiskt om Rysslands krig i Ukraina och riskerar nu upp till tio års fängelse. Arkivbild: Henrik Montgomery/TT.

Rysk domstol har beslutat att science fiction-författaren Dmitrij Gluchovskij ska gripas.

Den 42-årige författaren, som tros befinna sig utomlands, har uttalat sig kritiskt mot Rysslands angreppskrig i Ukraina i inlägg på sociala medier och i opinionsartiklar i västerländska medier och riskerar nu upp till tio års fängelse.

Gluchovskij säger i ett uttalande på meddelandetjänsten Telegram att han anklagas för att ”misskreditera den ryska armén och anklaga president Vladimir Putin för offensiven i Ukraina i ett inlägg på Instagram”.

– Jag är redo att upprepa allt som sades där: Stoppa kriget. Erkänn att detta är ett krig mot hela nationen och stoppa det, säger han.

Inrikesministeriet har satt upp författaren till Metro 2033, en postapokalyptisk roman från 2002 som blivit en internationell bästsäljare, på en lista över efterlysta, och en distriktsdomstol i Moskva har beordrat att Gluchovskij ska anhållas i sin frånvaro.

Enligt en ny rysk lag riskerar den som publicerar information om militären som regeringen anser vara falsk ett straff på upp till 15 års fängelse. Tiotusentals ryssar har lämnat landet sedan starten av Moskvas attack mot Ukraina.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.