Jussi Adler-Olsen om näst sista boken i serien: Befriande ta farväl

Jussi Adler-Olsen är en flitig deckarförfattare. Men efter den tionde boken om Avdelning Q vid Köpenhamnspolisen får det vara nog med böcker om just denna konstellation. Pressbild: Tine Harden.

Samtidigt som ”Natriumklorid”, den nionde boken om sektionen Avdelning Q vid Köpenhamnspolisen, kommer på svenska håller Jussi Adler-Olsen på med att skriva den tionde boken i serien. Sedan är det stopp.

Efter nummer tio kommer det inga fler böcker om Carl Mörck och dennes kolleger på den danska specialenheten.

– Jag hade redan från början bestämt mig för att detta är en lång berättelse, som skulle ta tio böcker, säger Jussi Adler-Olsen till TT och tillägger:

– Det kommer att kännas befriande att ta farväl av Avdelning Q. Jag har tillbringat 15 år med den här berättelsen.

Den 71-årige författaren har planer på en ny fristående bok, men efter det kan det dröja med skrivandet.

– Hur mycket jag skriver i framtiden vet jag inte. Jag har så mycket annat jag vill ägna mig åt – familj, vänner, musik, säger han.

Blir amerikansk tv-serie

Böckerna om den udda kommissarien Carl Mörck och dennes lika egensinniga medarbetare har blivit stor succé världen över. Den har blivit föremål för en rad danska filmer och snart börjar inspelningen av en amerikansk tv-serie, som ska bestå av tio säsonger, en per bok. Handlingen är förflyttad till England och manusen skrivs av Scott Frank, som har skrivit bland annat ”Godless”, ”Minority report” och ”The Queen’s gambit”.

– Detta gläder jag mig åt. I en tv-serie kan man gå djupare in i karaktärerna, säger Adler-Olsen.

I Danmark har Mörck i en rad biofilmer spelats av Nikolai Lie Kaas respektive Ulrich Thomsen, men författaren har inte haft mycket med filmerna att göra.

– Jag har inte blandat mig i det, jag sålde rättigheterna. De hade nog kunnat göras på ett annat sätt, men jag hade inte tid eller lust att lägga mig i. Nån gång kom jag kanske med nåt förslag, det är det enda.

Serie bestialiska mord

I den nya boken, ”Natriumklorid”, försöker Mörck & co hitta den eller de som ligger bakom en serie bestialiska mord. Samtidigt har något som hände i en av de tidigare böckerna börjat aktualiseras igen, med ödesdigra konsekvenser för Mörck. Hur det avlöper får vi veta i bok nummer tio.

– Jag började med projektet 2005, jag visste att det skulle bli tio romaner, och att de skulle hänga ihop.

Han hade redan då koll på hur den övergripande berättelsen skulle se ut. Sedan har varje bok självfallet färgats av aktualiteter, som till exempel flyktingkrisen och covid-pandemin.

– Jag kunde inte ignorera pandemin, men ville inte göra det så att folk skulle sluta läsa. Utan det kom mer att handla om till exempel det idiotiska med att polisen skulle göra förhör med misstänkta över telefon.

Efter bok nummer tio om Mörck kommer en ny bok som heter ”Den illustrerade kinesen”, vars handling utspelas i Kina.

– Jag har kommit på den ultimata ”det stängda rummet”-intrigen, berättar Jussi Adler-Olsen.

Text: Gunnar Rehlin/TT

Fakta: Jussi Adler-Olsen

Ålder: 71 år.

Familj: Hustrun Hanne, ett barn.

Bor: I Köpenhamn.

Yrke: Författare.

Tidigare böcker: Åtta böcker om Avdelning Q, tre fristående romaner.

Aktuell: Med ”Natriumklorid” (den nionde boken om avdelning Q).

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Alla böckerna i serien om Avdelning Q av Jussi Adler-Olsen

Marcoeffekten

Marcoeffekten

Selfies

Selfies

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL