Alexandra Nedstam ordförande i ny NOFF-styrelse

NOFF:s nya styrelse, från vänster: Jenny Bjarnar, Ordfront, Mats Ingelborn, Yabot Förlag, Vesna Prekopic, Lil’lit förlag, Sandra Svensson, Vilja/Nypon förlag, Martina Stenström, Fri Tanke, och Alexandra Nedstam, Vertigo. Foto: Sölve Dahlgren.

Nordiska Oberoende Förlags Förening (NOFF) har haft årsmöte. Alexandra Nedstam (Vertigo) valdes till ny ordförande i en styrelse som innehåller flera nya namn.

– Det jag ser som styrelsens första, och kanske största, utmaning det här året är att definiera vad för typ av förening NOFF ska vara och därmed vad vi ska erbjuda våra medlemmar, säger Alexandra Nedstam till Boktugg.

För NOFF blev 2018 ett ganska turbulent år, inte minst eftersom ordföranden Anna Granlund fick jobb på Bonniers och lade ner sitt eget förlag – och därmed både avgick från ordförandeposten och lämnade styrelsen.

I fredags var det årsmöte för NOFF och valberedningens förslag innehöll en hel del nya namn då flera styrelseledamöter valde att tacka för sig efter att ha suttit två år.

Till ordförande föreslogs och valdes Alexandra Nedstam, som driver Vertigo förlag. Sandra Svensson, Vilja/Nypon förlag, sitter kvar ytterligare ett år.

De båda får sällskap av inte mindre än fyra nya styrelseledamöter: Jenny Bjarnar, Ordfront, Martina Stenström, Fri Tanke, Mats Ingelborn, Yabot Förlag och Vesna Prekopic, Lil’lit förlag. Detta vill de själva bidra med:

Jenny Bjarnar: ”Jag hoppas att jag med min långa erfarenhet från ett mellanstort oberoende förlag, där jag också fått inblick i de flesta av förlagets processer, kan bidra till NOFF:s verksamhet. Som vi säger på Ordfront – Böcker förändrar världen!”

Martina Stenström: ”I NOFF hoppas jag kunna bidra med nya sätt att se på marknadsföring och försäljning och öka samverkan både inom branschen och med närliggande aktörer.”

Mats Ingelborn: ”Jag hoppas att min entreprenörsådra kan bidra till NOFF och kanske även att jag har en brokig bakgrund i IT, mode, journalistik, e-handel och givetvis nytänkande förlagsverksamhet.”

Vesna Prekopic: ”Utifrån min bakgrund som opinionsbildare ser jag det som en viktig uppgift för NOFF att aktivt delta i det offentliga samtalet för att lyfta frågor om de oberoende förlagens förutsättningar att verka och växa.”

NOFF fick under förra året 28 nya medlemmar men samtidigt försvann drygt 30 medlemmar, en stor del av dem för att de lagt ner sina förlag av olika skäl.

– Det är en sak vi ska titta närmare på, varför medlemmar väljer att lämna. Återigen, vilken sorts förening vill vi vara och vilka behov har de mindre förlagen som vi kan fylla. Precis som förlagen måste utvecklas när bokbranschen gör det behöver en branschförening utvecklas hela tiden, säger Alexandra.

En av de saker som NOFF historiskt har verkat för är kunskapsspridning. I samband med årsmötet fick deltagarna lyssna till ett föredrag om innehållsmarknadsföring av Anna Kleinwichs Magnusson på Stockholms Skrivbyrå och ett annat där Per Helin, Publit, berättade om hur framtidens bokdistribution kan komma att se ut när POD (print on demand) tar nästa steg i utvecklingen och kombineras sömlöst med små upplagor.

Som avslutning berättade Hans-Olov Öberg (Southside Stories) om hur hans passion för drinken Gin & Tonic ledde fram till ett bokprojekt (Jakten på en perfekt Gin & Tonic) tillsammans med ett annat NOFF-förlag – Louise Bäckelins LB Förlag. Faktum är att det var i samband med förra årets NOFF-årsmöte som de båda började diskutera idén.

– Det får man väl se som ett väldigt konkret exempel på vad nätverkade i NOFF kan leda till, säger Alexandra Nedstam.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL