Minskad biblioteksbudget i var fjärde kommun

Flera kommuner skär ner sina budgetar för biblioteken. Foto: iStock.

Nästan var fjärde svensk kommun drar ner på sin biblioteksbudget 2019 – vilket leder till stängda filialer, krympta mediebudgetar och minskat öppethållande, enligt Biblioteksbladet.

Tidningen har frågat bibliotekscheferna i alla landets 290 kommuner hur deras budgetar förändrats inför 2019. Av de 238 chefer som svarade på enkäten sa 23 procent att deras budgetar minskat.

I Hammarö kommun har folkbibliotekets budget minskat med 375 000 kronor jämfört med 2018. Det innebär att bibliotekets mediebudget krymper med cirka 30 procent.

Budgeten för inköp, omkostnader och fortbildningar dras ner. Jag tycker att det är bättre att göra så än att säga upp folk, säger kommunens kulturchef Solveig Hagström till Biblioteksbladet.

Även i Stockholm innebär en åtstramning av kulturförvaltningen bekymmer för biblioteken, som tappar 710 000 kronor.

– Med de kostnadsuppräkningar och ökade kapitalkostnader vi har ser det utmanande ut framöver, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL