Forskare: Allvarliga fel i böcker om kostråd

Det förekommer allvarliga fel i böcker om hälsa och kost, enligt fyra medicinforskare. Arkivfoto: Erik Nylander/TT.

Många böcker om kost och hälsa innehåller allvarliga fel som riskerar att påverka människors beteende och hälsa negativt, skriver fyra medicinforskare på DN Debatt.

De föreslår att en oberoende aktör får i uppgift att granska innehållet i böcker som sägs vara grundade i forskning och vetenskap.

Några påståenden som forskarna stött på i populära hälsoböcker och som de svarar på är: Nej, hälsoeffekterna av antiinflammatorisk kost är inte vetenskapligt belagda. Nej, det är inte klarlagt att tarmfloran orsakar psykisk sjukdom som kan motverkas med en viss kosthållning och nej, man blir inte ännu friskare av att äta enskilda livsmedel.

De tycker att hälsoböcker, för att de inte ska klassas som skönlitterära, ska ha fakta som är korrekt. Om författaren citerar enstaka forskningsstudier ska det också anges på vilket sätt dessa speglar forskningen i stort eller utgör ett undantag.

”Det vi efterlyser är helt enkelt en hjälp för läsare att få möjligheten att välja de böcker som förtjänar att stå bland faktaböckerna”, skriver forskarna.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL