Petter Stordalen tar med sig rock’n’roll till bokbranschen

Petter Stordalen. Foto: pressbild.

Vem hade väntat sig att Petter Stordalen skulle snuva Bonnierförlagen på tre nyckelmedarbetare från samma förlag? Det är både oväntat och väntat.

Mest irriterande idag är att Boktugg inte var först med nyheten om att Stordalen värvat tre personer från Bonniers. Men ibland räcker det inte att veta, man måste få saker och ting bekräftat och ryktet surrade förmodligen överallt igår eftersom Strawberry Publishing släppte pressmeddelandet idag.

Hotellkungen Petter Stordalen har gjort sig känd för de stora spektakulära PR-jippona. Jag har sett honom tala på scen ett par gånger och imponerats av den energi han utstrålar. Jag känner dessutom flera personer som jobbat med honom i hotellbranschen och de vittnar om en ledare som verkligen bryr sig om människor och att få medarbetare att växa.

Det ska bli väldigt spännande att se vad hans nya förlag kommer att innebära för bokbranschen. Det som både sprider rädsla och kittlar de övriga förlagen är förstås att det plötsligt finns en aktör med kapital i ryggen som kan utmana inte bara Bonniers utan även Norstedts och andra förlag som är redo att bjuda på de bästsäljande författarna.

På ett sätt var det alltså helt väntat att han skulle försöka värva nyckelpersoner från ett eller flera av de stora förlagen. En duktig konsult tar ofta med sig sina kunder till en ny arbetsgivare. Inte genom att aktivt uppmana dem, det räcker att kunderna vill fortsätta jobba med konsulten. På samma sätt är det inte ovanligt att författare följer efter redaktörer och förläggare. Eller kanske, med tanke på personalomsättningen, byter förlag när deras redaktör/förläggare går i pension.

Med andra ord bör Bonniers nu vara rätt oroliga över att vissa författare ska följa med Anders Sjöqvist och Karin Linge Nordh till utmanaren Strawberry Publishing.

Vilka författare kan tänkas stå på Stordalens önskelista? I sin pressrelease listar det nya förlaget att Karin jobbat med författare som Camilla Läckberg, Viveca Sten, Mons Kallentoft, Ninni Schulman, Simona Ahrnstedt, Elisabet Nemert, Lina Bengtsdotter, Mattias Edvardsson, Sofia Lundberg, Tina Frennstedt och Anna Fredriksson. Låter som en rätt bra önskelista. Anders Sjöqvist har även han jobbat med en rad kända namn genom åren, exempelvis storsäljaren Therese Lindgren samt Michelle Obama.

Samtidigt var det lite oväntat att Stordalen valde att starta ett helt nytt förlag. Jag och många med mig hade nog gissat att han skulle göra som Bonniers och Norstedts gjort många gånger genom åren – köpa ett färdigt förlag. Givna kandidater är förstås Lind & Co eller varför inte Bookmark som har en liknande profil. Eller Mondial som har stora ambitioner och dessutom gett ut Petter Stordalens fru Gunhilds bok.

Å andra sidan utesluter inte starten av ett nytt förlag köpet av befintliga förlag. Det kan till och med stärka förhandlingspositionen vid uppvaktningen av stjärnförfattare, att plocka upp ett helt förlag. Om förlaget i sig vill sälja givetvis.

En roll som Stordalen ännu inte tillsatt i Sverige är vd-rollen. Frågan är vem den är vikt för? Förmodligen finns det en önskelista även där och bli inte förvånad ifall det faktiskt är kopplat till köpet av ett annat förlag. Vem bättre lämpad att driva en uppstickare än den som redan bevisat sig genom att bygga upp ett förlag själv? Som exempelvis Kristoffer Lind (Lind & Co) eller Tobias Nielsén (Volante).

Än mer nyfiken är jag på att se ifall Stordalen kommer att ruska om bokbranschen på något sätt, vilket han ändå gjort i hotellbranschen. Utmana de långa ledtiderna kanske? Eller kommer förlaget att skapa egna återförsäljarkanaler via webbshopar eller rentav egna bokhandlar? Ett enkelt sätt skulle förstås vara att sätta upp en bokhandel i varje hotellobby. Nordic Choice Hotels har över 90 hotell i Sverige.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL