Boktips: Tio bästa barn- och ungdomsböckerna på bokrean 2019

På bokrean hittar du bra tips på böcker till barn och ungdomar också.

Barnböcker finns det gott om, och årets bokmässa har laddat upp till bredden med riktigt fin litteratur till både barn och ungdomar. Här är tio tips inför bokrean 2019.

Få saker är en så fin gåva som en bok från hjärtat – särskilt när vi ger presenten till våra barn. Man ska ju ha helt klart för sig att boken inte alltid har det så lätt i konkurrensen nu för tiden – mobiltelefoner, datorer, surfplattor och spelkonsoler tar sin plats.

Många tycker ändå om att få sitta ner i lugn och ro en stund med en bra bok, och liksom stänga av bruset i omgivningen. Kanske är bokrean en bra plats att börja på när vi letar böcker till våra barn och ungdomar?

Här är Boktuggs  tips på de tio bästa barn- ungdomsböckerna på bokrean 2019.

Boktips: Tio bästa barn- och ungdomsböckerna på bokrean 2019

1. Gropen av Emma Adbåge

Vinnare av Augustpriset 2018!

Dom vuxna hatar Gropen. Dom tycker inte att vi ska vara där och leka för man kan dö.

– Åtminstone ramla och slå sej! säger Eva.

– En gång ramlade jag och slog mej, säger jag. Men det var inte i Gropen för det var i kuddis när Hannes skulle hoppa från ribbstolen och kom på mej istället för på tjockmattan.

Eva svarar inte. Hon bara gör liten mun och tittar bort.

-Gropen är ändå dålig, mumlar hon.

Gropen ligger bakom gymnastiksalen. Någon tog bort en massa grus där förr i tiden, nu växer det sly och stubbar och man kan vara där och leka. Hur länge som helst, hur roliga lekar som helst. Alla älskar Gropen – utom de vuxna. De hatar Gropen!

Emma Adbåges Gropen är en fantastisk bilderbok om fantasins och lekens kraft. Om fega vuxna och om att aldrig ge sig! För hur skulle det bli om de vuxna bestämde allt?

Emma Adbåge är en av våra mest älskade barnboksskapare. Hon har varit Augustnominerad två gånger och mottagit ett flertal priser för sina böcker.

Gropen

Gropen

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Klotband
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-09-07
  • ISBN: 9789129701012

2. Pruttresan : sagan genom landet inuti av Lillian Ericsson

Vad är det för spännande värld som döljs inuti din kropp? Ta en tugga och följ sedan med din mat på dess väg genom dig. Ett fantastisk äventyr som slutar i en ljudlig prutt!

Med text och illustrationer av Lillan Ericsson och korta fakta om magsäcken, tunntarmen, tjocktarmen och ändtarmen, är det här en lärorik saga som passar perfekt att läsa tillsammans med ditt barn. Och när Tuggans resa slutligen når till ändstationen, så kan ni allt om hur pruttar, fisar och bajs blir till!

Lillian Ericsson är legitimerad sjuksköterska sedan 2005 och har arbetat med mage och tarm sedan dess, både inom kirurgi och medicin på avdelning, mottagning och nu inom endoskopiverksamhet.

3. Midnattsstjärnan av Marie Lu

Adelina Amouteru har fått nog av att lida. Hon har vänt ryggen åt dem som förrått henne och uppnått den ultimata hämnden: seger. Hennes regeringstid som Vita Vargen har varit en stor framgång, men för varje erövring har hennes grymhet bara vuxit. Mörkret inom henne har börjat svämma över, och det hotar nu att förstöra allt hon uppnått.
När ett nytt hot dyker upp tvingas Adelina på nytt konfrontera gamla sår, och det försätter inte bara henne själv – utan varje elitär – i fara. För att bevara sitt imperium måste Adelina och hennes Rosor ansluta sig till Dolksällskapet för ett vådligt uppdrag – även om denna oönskade allians kan visa sig vara den verkliga faran…

MARIE LU [f. 1984] är en amerikansk författare som fick sitt stora internationella genombrott med den dystopiska Legend-trilogin, som såldes till 26 länder. En långfilm baserad på Legend produceras nu av teamet bakom Twilight-filmerna. Midnattsstjärnan är den tredje och avslutande delen i Marie Lus andra, lika hyllade trilogi om Adelina Amouteru och Den unga eliten. Marie Lu är bosatt i Los Angeles.

»Välskriven. Tycker om världsbygget, karaktärerna och deras utveckling.« | Mest Lenas Godsaker

Midnattsstjärnan

Midnattsstjärnan

  • Förlag: Modernista
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-06-07
  • ISBN: 9789177016755

4. Till alla killar jag har gillat av Jenny Han

”Du känner igen dig, tar fram skämskudden och skrattgråter. En helt underbar bok.”
Kajsa Kromnér, Södermanlands Nyheter

I sitt rum har sextonåriga Lara Jean en hattask full med kärleksbrev. Det är inte kärleksbrev som hon har fått, utan som hon har skrivit själv. Hon har skrivit ett för varje kille hon har varit kär i fem stycken totalt. I sina brev kan hon ösa ur sig alla sina känslor, men det är inte meningen att någon annan ska få se dem. Breven är bara till för henne. Men så en dag är de borta. Postade. Och alla killar som Lara Jean någonsin har gillat får reda på hur hon känner. Det värsta är att en av dem är hennes storasysters före detta pojkvän. Helt plötsligt är Lara Jeans kärleksliv, som tidigare bara existerade i fantasin, helt utom kontroll.

Jenny Han är internationellt mycket uppmärksammad för trilogin om Lara Jean Song Covey och Sommaren jag blev vacker-trilogin. Hon bor i Brooklyn, New York, där hon skriver böcker på caféer, på tunnelbanan och i andra människors hus. Hon älskar New York på hösten och har alltid läppbalsam, en anteckningsbok och rengöringsmedel för glasögon i handväskan.

5. Alfons Åberg leker med färg och form : leta, räkna och lek med Alfons!

Följ med Alfons när han räknar och leker med färger och former!

Vi får träffa Alfons och hans vänner under en händelserik dag.

Alfons äter frukost med pappa, leker med bilar med Viktor, går på kalas och spelar fotboll med Hamdi.

På varje uppslag finns kluriga uppgifter att lösa. Räkna bilar, leta former och färger och matcha bilder med varandra

En färgsprakande kartongbok med pedagogiska inslag till förskoleåldern som att räkna och hitta rätt färger och former. En bok som kan läsas med glädje både i grupp eller enskilt.

Enkel och rolig berättelse om Alfons och hans vänner. Efter Gunilla Bergströms bokfigur Alfons Åberg.

6. Kärlek, hat och andra filter av Samira Ahmed

Maya Aziz är sjutton år och född i USA, men det känns som att hon lever i två världar. Hon slits mellan att följa sina indiska föräldrars önskan – att börja på college i närheten av deras hem i Chicago och så småningom gifta sig med en trevlig, muslimsk kille – och att göra det hon själv drömmer om. För hon vill inget hellre än att flytta till New York och gå en filmutbildning, stå på egna ben och klara sig själv.

Men just som hon trodde att saker inte kunde bli mer komplicerade sker en terrorattack i närheten av hennes hem, och det visar sig snart att den huvudmisstänkta delar efternamn med Maya. Grannar, klasskamrater och andra människor i Mayas närhet blir plötsligt fyllda av fruktan och hat, och hennes liv förändras till oigenkännlighet.

7. Nordiska myter : från Yggdrasil till Ragnarök av Neil Gaiman

”De nordiska myterna har varit min följeslagare genom nästan allting jag har skrivit. De flöt som en ven av silver genom Sandman och de var vaggan till Amerikanska gudar.” Neil GaimanNordiska myter– från Yggdrasil till Ragnarök; gamla berättelser för nya läsare! När Neil Gaiman återvänder till de nordiska asasagorna axlar han de forntida bardernas mästerliga berättarkonst. Med utgång från gamla tiders skrifter som Snorrre Sturlassons Eddan återberättar han de mäktiga myterna och poemen; alla dessas äventyr, kärleksförbindelser, intriger och ond bråd död. Gaiman spänner en båge som börjar med Yggdrasil och födelsen av de nio världarna och slutar med Ragnarök – gudarnas skymning och födelse av en ny tid och nya människor. I Nordiska myter– från Yggdrasil till Ragnarök möter vi Oden – den mäktigaste av de mäktige, vis, modig och beräknande; Tor – Odens son, otroligt stark, men inte den smartaste; och Loke – son till en jätte, blodsbroder till Oden och en trickster och manipulatör. Vi får veta hur Lokes tre barn; Midgårdsormen, Fenrisulven och Hel stals från jättarnas rike, hur Oden offrade sitt öga i Mimers brunn, hur Iduns äpplen återfördes till Asgård och fler sagor från vikingatidens trossystem. De uråldriga nordiska myterna ligger som grund i vår väv till nya berättelser – från Tolkien till Game of Thrones och Marvels serieuniversum.

8. Snipp och Snopp : lika eller olika av Tony Cronstam

Om att se olika ut, men ändå vara lika.
Kan man vara det?
Hur då?

Snipp och snopp handlar om de stora sakerna i livet, men på en liten arena. Stora saker som jämlikhet, förutfattade meningar och hur valen vi gör påverkar oss. Hur vi är olika men ändå lika.

9. Vem stör? av Stina Wirsén

Stina Wirséns älskade vemdjur har fått tillskott av en ny generation små. I den här boken får vi möta lilla Hund som inte alls är särskilt sugen på att dela sin pappa med någon annan.Lilla Hund älskar att vara med sin pappa. Då tittar de på bra tv-program och myser i soffan. De gillar samma saker. Men en dag säger pappa att lilla Hund ska få träffa någon som pappa tycker väldigt mycket om … en Nallegris. Hon kommer med bullar och gör sig till. Men lilla Hund vill inte alls ha någon ny stor hemma, han vill bara ha sin pappa för sig själv.En bok om att få en ny vuxen som man inte har bett om. Stina Wirsén kan som ingen annan beskriva en vardaglig situation med lika delar dramatik och humor. Både stora och små kan känna igen sig i de knepiga situationer som kan uppstå när familjen förändras.Stina Wirséns populära serie har nu fyllt tio år och då tar en yngre generation vemdjur vid och skapar nya berättelser. Det här är böcker med vardagsnära ämnen att läsa och prata om tillsammans. Läs också Vem är stor och Vems syskon.

Vem stör?

Vem stör?

  • Förlag: Bonnier Carlsen
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-09-11
  • ISBN: 9789163896972

10. Rosensällskapet av Marie Lu

Adelina Amouteru har fått sitt hjärta djupt sargat av såväl familj som vänner. Något som fått henne att ge sig in på hämndens bittra väg.

Hon är nu känd som Vita Vargen, och hon och hennes syster flyr från Kenettra för att leta upp andra ur Den unga eliten, med förhoppningen att kunna bygga upp en egen armé av allierade. Hennes mål: att slå ner Inkvisationsmakterna, de soldater i vita uniformer som försökte döda henne och nästan lyckades.

Men Adelina är ingen hjälte. Hennes krafter, närda av rädsla, har börjat växa bortom hennes kontroll. Och hon litar inte på sina nyvunna Eliten-vänner. Teren Santoro, Inkvisationens ledare, vill se henne död. Och hennes tidigare vänner, Raffaele och Dolksällskapet, vill nu sätta stopp för hennes hämndlystnad. Adelina kämpar för att försöka klamra sig fast vid det goda inom sig. Men hur ska en människa kunna vara god, när hela hennes existens är så beroende av mörka krafter?

MARIE LU [född 1984] är en amerikansk författare som fick sitt stora internationella genombrott med den dystopiska Legend-trilogin, som såldes till 26 länder och blev en New York Times bestseller. En långfilm baserad på Legend produceras av teamet bakom Twilight-filmerna. Rosensällskapet är den andra delen av Marie Lus nya, hyllade Den unga eliten-serie.

Rosensällskapet

Rosensällskapet

  • Förlag: Modernista
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2016-04-01
  • ISBN: 9789176458525

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL