Norsk poet i plagiatskandal – förlag drar tillbaka diktsamlingar

Inspirera eller kopiera? Gränsen är ibland hårfin. Foto: iStock.

Det norska förlaget Gyldendal drar tillbaka flera diktsamlingar av en hyllad poet sedan de uppmärksammats på likheter med verk skrivna av andra författare, skriver Verdens Gang.

Förlaget ska nu gå igenom poetens hela författarskap för att bilda sig en uppfattning om omfånget av den eventuella plagiatskandalen. Förlaget säger att man ser allvarligt på händelsen och är i kontakt med flera norska författare som anser sig ha blivit plagierade.

– Alla manus genomgår många läsningar både externt och internt. Även om vi försöker hålla oss uppdaterade gällande all annan litteratur så kan sådant här ske. I den bästa av världar borde vi ha haft full översikt, men det är omöjligt, säger förlagets chef för norsk litteratur till VG.

Händelsen har dragit i gång en debatt i Norge om vad som ska anses vara plagiat och inte. Många menar att det i det aktuella fallet rör sig om acceptabla intellektuella referenser snarare än stulna fraser och texter.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL