Författaren Pooneh Rohi får SmåLits Migrantpris på 50 000 kr

Författaren Pooneh Rohi. Foto: Linda Gren.

Författaren Pooneh Rohi får det nyinstiftade litteraturpriset Smålits Migrantpris på 50 000 kronor för sin debutroman Araben. I juryn ingår bland andra författarna Theodor Kallifatides och Azar Mahloujian.

– Ett kulturliv utan medel eller viljan att uppmuntra unga författare och konstnärer är inte mycket att ha. Jag är glad för det nyinstiftade priset, glad för den första pristagaren och jag väntar mig mycket av henne, säger Theodor Kallifatides i ett pressmeddelande.

Smålits Migrantpris ska enligt statuterna gå till en författare som ”i Vilhelm Mobergs anda” skildrar de individuella människoöden som ligger bakom vår tids stora migrantrörelser. I juryn medverkade även poeten och litteraturvetaren Hanna Hallgren, litteraturkritiker Björn Kohlström och Jönköpings-Postens kulturredaktör Emilia Söelund.

Pooneh Rohi är född 1982 i Iran men uppväxt i Stockholm. Hon är för närvarande doktorand i lingvistik. Hon debuterade 2014 på Ordfront med Araben, en roman om våra livsval och om skulden de för med sig.

Så här skriver juryn i sin motivering:
”Med uppfriskande vrede använder Pooneh Rohi romanformen för att levandegöra en migrantfamiljs resa. Genom att skildra uppbrottet från hemlandet och tillvaron i Sverige ur olika familjemedlemmars perspektiv skapar hon flera identifikationspunkter, samtidigt som hon ökar förståelsen för de motstridiga känslor och identiteter som en flykt kan innebära. ”Araben” är ett angeläget vittnesmål om vår tid.”

Priset delas ut under Smålands litteraturfestival (SmåLit) i Jönköping den 9 februari, då Pooneh Rohi kommer att samtala med Jens Liljestrand, författare till den Augustnominerade Vilhelm Moberg-biografin Mannen i skogen.

Pooneh Rohi deltar också på SmåLits författarscener i Värnamo, Nässjö och Tranås, där även författarna Jonas Hassen Khemiri, Sara Stridsberg, Ann Cleeves, Björn Larsson och Tomas Bannerhed medverkar.

– Vi är så glada att vår vinnare kan vara med på alla fyra SmåLit-kvällarna. I Tranås blir det ett intressant möte mellan Pooneh Rohi och Jens Liljestrand, som är aktuell med biografin om Vilhelm Moberg, säger SmåLits koordinator Rebecca Lidén.

I samband med SmåLit 2019 släpper bokförlaget Novellix en specialutgåva av Pooneh Rohis nyskrivna novell Kräftfångst. Novellen publiceras i samarbete med SmåLit och Hall Media. SmåLit 2019 arrangeras gemensamt av Region Jönköpings län, Hall Media och fyra kommuner. Årets festival hålls i Värnamo (8/2), Jönköping (9/2), Nässjö (10/2) och Tranås (11/2).

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL