Michel Houellebecq tillbaka med ny roman

Författaren Michel Houellebecq. Arkivfoto: Martin Meissner/AP/TT.

Den franska litteraturens egen bad boy Michel Houellebecq har släppt en ny roman. Förlaget storsatsar på Serotonin och kritikerna gör vågen.

320 000 – så många exemplar av Michel Houellebecqs nya roman Serotonin har nu släppts på franska. Det är långt fler än vad som är brukligt för en första upplaga av en roman, vilket tyder på att förlaget Flammarion räknar med ett stort intresse för boken.

De första recensionerna av boken är översvallande. Franska L’Obs anser att romanen är Houellebecqs bästa hittills och kallar den ”ett vackert verk om oändlig ledsamhet”. Tyska Die Zeit konstaterar att det är hög tid att ta Houellebecq på allvar.

62-årige Houellebecq kallas inte sällan för både fransk litteraturs ”enfant terrible” och landets främste nu levande författare. Privat har han kämpat med depressioner och alkoholism, och anses ofta ha bearbetat sina problem genom sina romanfigurer.

Hans förra roman, den kontroversiella dystopin Underkastelse från 2015, utspelar sig i ett framtida Frankrike där en islamistisk presidentkandidat vinner valet och inleder en snabb islamisering av det franska samhället. Boken kom ut samma dag som två islamistiska terrorister attackerade satirtidningen Charlie Hebdo och dödade totalt tolv personer, och Houellebecq fick vistas på hemlig ort en tid.

I Serotonin återvänder romanens deprimerade protagonist till sin lantliga hemstad i Normandie, där han möter bönder och fabriksarbetare vars liv förstörts av EU:s politik.

Serotonin ges ut på tyska, spanska och italienska nästa vecka och på engelska i september.

Text: Sara Haldert/TT

Fakta om författaren Michel Houellebecq

Född: 1958
Har skrivit sju romaner varav alla utom den nya Serotonin finns översatta till svenska.
Romandebuterade 1994 med Extension du domaine de la lutte.
Inför utgivningen av romanen Refug i mitten av 2000-talet bytte han förlag mot en rekordstor övergångssumma på 1,3 miljoner euro.
Belönades med Goncourtpriset 2010 för Kartan och landskapet.
Källa: Albert Bonniers förlag

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL