Michelle Obama bidrog till bästa brittiska julhandeln sedan 2007

En oberoende bokhandlare i London är Brick Lane Bookshop på … just det, Brick Lane. Foto: iStock.

Bokhandlarna i Storbritannien hade en lyckad julhandel, inte minst sista veckan före jul då det såldes 9,7 miljoner böcker. Mer än var hundrade bok hade Michelle Obama på omslaget.

Julhandeln är som vanligt avgörande när det gäller hur bokförsäljningen går under ett år. Så även i Storbritannien där man gladdes åt en riktigt stark spurt, skriver The Bookseller. För tredje året i rad ökade försäljningen sista veckan före jul. I år passerade man 90 miljoner pund i försäljning under en enda vecka för första gången sedan 2007 och landade på 90,6 miljoner pund (motsvarande 1028 Mkr).

Michelle Obamas Becoming (utgiven på svenska med titeln Min historia) var den mest sålda boken med 116 920 exemplar under de sju dagarna fram till 22 december. Det är också den dyraste (16,01 pund i snitt) boken som toppat listorna under veckan före jul sedan Jamie Olivers 30-minute meals 2010.

När britterna summerar julhandeln 2018 så har försäljningen av tryckta böcker ökat 1,6 procent räknat i pund men bara 0,02 procent (42 000 exemplar!) i volym. Allt pekar på att det för fjärde året i rad blir en ökad bokförsäljning i Storbritannien, vilket vi lär få veta senare i den här veckan.

Förutom att Michelle Obama nu är snubblande nära en halv miljon sålda exemplar fortsatte The Ice Monster av David Walliams och Tony Ross att sälja bra (81 589 exemplar) och har nu passerat 600 000 sålda böcker sedan den släpptes i början av november.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL