Den fysiska boken står sig i julhandeln

"Kvinnorna i Hälsingland" säljer bra på Helins Bokhandel i Bollnäs. Pressbild/TT.

Hans Roslings Factfulness och Alex Schulmans roman Bränn alla mina brev säljer stort i årets julhandel. Även Emma Adbåges bilderbok Gropen slås in i många paket. Internetbokhandelns julrusch är redan avklarad. Den fysiska anstormas nu.

– De sista skälvande dagarna är kvar, säger Anna Austin, kategorichef både på Bokus och Akademibokhandeln.

Trots att läsare numera också är lyssnare säljer den fysiska boken bra även i år.

– Vi läser e-böcker och streamar, men det ena behöver inte utesluta det andra. Det beror lite på var man befinner sig. På jullovet vill man kanske krypa upp i en soffa och läsa en bok. Vi ser att den fysiska boken verkligen står sig, säger Anna Austin.

Den som får Factfulness av tomten är i gott sällskap. Ända sedan den kom i våras har den varit den mest säljande boken i Akademibokhandelns butiker och på Bokus. I sin sista bok tog Hans Rosling hjälp av sonen Ola Rosling och sonhustrun Anna Rosling Rönnlund i striden mot den globala okunskapen.

– Det finns ett ökat intresse för fackbokslitteratur som går på djupet, kanske är det en motvikt till att vi lever i en tid av fake news, säger Anna Austin.

Även Magnus Västerbros Augustprisade Svälten är populär.

På Hedengrens bokhandel vid Stureplan i Stockholm efterfrågas Gunnar Wettergrens Träd – en vandring i den svenska skogen. Bland de svenska romanerna är Alex Schulmans berättelse om sin mormor Karin Stolpes kärleksaffär med Olof Lagercrantz årets storsäljare.

TT: Saknar ni den uteblivna Nobelpristagaren i litteratur?
– Det är alltid lättare när det kommer villrådiga. Då kan man säga att ”en Nobelpristagare är alltid en Nobelpristagare”, säger bokhandlaren Nicklas Björkholm som berättar att årets Bookerpristagare, Anna Burns Milkman, går oväntat bra på Hedengrens.

På 140-årsjubilerande Helins Bokhandel i Bollnäs väljer många även spänningsdebutanten Sara Jacksons Silvervägen och Leif GW Perssons självbiografiska Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv: berättelsen om mitt yrkesliv.

– En lokal bok som säljer bra är Kvinnorna i Hälsingland: en reportagebok om vår tids historia av Malena Hilding och Lilian Sjölund. Den är en av våra absoluta storsäljare i år, säger bokhandlare Karin Helin.

Bland barnböckerna fastnar hälsingekunderna för Vägen till Mormorsvägen – Thomas och Anna-Clara Tidholms samtida tolkning av Rödluvan.

Text: Erika Josefsson/TT

Några populära julklappsböcker i bokhandeln

Hans Rosling: Factfulness
Alex Schulman: Bränn alla mina brev
Emma Adbåge: Gropen
Magnus Västerbro: Svälten
Gunnar Wettergren: Träd – en vandring i den svenska skogen
Anna Burns: Milkman
Sara Jackson: Silvervägen
Leif GW Persson: Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv: berättelsen om mitt yrkesliv
Thomas och Anna-Clara Tidholm: Vägen till Mormorsvägen

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL