Sarenbrant i topp på listan över de 10 mest lyssnade ljudböckerna på Storytel 2018

Mest lyssnade boken på Storytel under 2018 blev Syndabocken av Sofie Sarenbrant. Bild: Storytel.

Storytels topplista över de 10 mest lyssnade ljudböckerna 2018 inleds med tre deckare. Men två av tio titlar är fackböcker.

Precis som förra året domineras Storytels topplista för 2018 av deckare, men två faktatitlar har seglat upp vilket kan vara ett tecken på en faktatrend för ljudboksformatet. Första platsen tas dock hem av Sofie Sarenbrants efterlängtade Syndabocken, skriver Storytel i ett pressmeddelande.

Syndabocken kom i maj, och var en mycket efterlängtad del i serien om Emma Sköld. Sofie Sarenbrant kom på plats fem på förra årets topplista och seglar nu upp som svenska folkets nya ljud-deckardrottning, säger Jenny Zunko, Content manager på Storytel Sverige, i ett pressmeddelande.

Topp tre mest lyssnade böcker är alltså samtliga kriminalromaner/deckare. Sofie Sarenbrant och Dag Öhrlund återfanns båda två på förra årets topplista, till skillnad från paret Kepler som i år släppte sin första bok sedan 2016. Öhrlund som var den mest lyssnade författaren på konkurrerande Bookbeats ljudbokstjänst tog även femteplatsen. Fenomenet Omgiven av idioter var den fjärde mest lyssnade titeln.

Det kan även noteras att Bonnier Audio har tre av tio titlar på listan och Lind & Co två.

När Storytel summerar ljudboksåret 2018 ser topplistan över de mest lyssnade titlarna, gamla som nya, ut som följer:
1. Syndabocken av Sofie Sarenbrant inläst av Katarina Ewerlöf (Bookmark)
2. Lazarus av Lars Kepler inläst av Jonas Malmsjö (Bonnier Audio)
3. Kejsaren av Dag Öhrlund inläst av Stefan Sauk (Lind & Co)
4. Omgiven av idioter av Thomas Erikson inläst av Mattias Linderoth (Word Audio)
5. Se till mig som liten är av Dag Öhrlund inläst av Stefan Sauk (Lind & Co)
6. Ett mörker mitt ibland oss av Mari Jungstedt inläst av Katarina Ewerlöf (Bonnier Audio)
7. Kvinnan på bänken av Anna Jansson inläst av Marie Richardson (Norstedts)
8. Bakom stängda dörrar av B.A. Paris av Kerstin Andersson (Jentas)
9. Hämndens pris av Erik Lewin inläst av Stefan Sauk (Bokförlaget Nona)
10. Mikael Persbrandt : Så som jag minns det av Mikael Persbrandt och Carl-Johan Vallgren inläst av Mikael Persbrandt (Bonnier Audio)

Årets bubblare är B.A. Paris på plats 8 med sin debut, relationsthrillern Bakom stängda dörrar. Paris är en brittisk/fransk författare som ges ut på danska förlaget Jentas. Oväntat är också att två faktatitlar återfinns på topplistan då de lyste med sin frånvaro på topplistan 2017.

– Det är väldigt kul att se hela två fakta-titlar leta sig upp på topplistan 2018 – Omgiven av idioter och Mikael Persbrandts biografi. Förra året dominerades topplistan helt av deckare, så man kan absolut tala om en faktatrend för ljudboken, säger Jenny Zunko, Content manager på Storytel Sverige.

Om topplistan: Topplistan baseras på de titlar som har lyssnats mest på under 2018 bland Storytels ca 300 000 kunder. Underlaget innehåller alltså både gamla och nya titlar, och innefattar samtliga genrer.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL