Förstaupplaga av Marcel Proust-bok såld för rekordsumma

Författaren Marcel Proust skrev romansviten "På spaning efter den tid som flytt", vars förstautgåva nu sålts för rekordbelopp. Arkivbild/TT.

Ett exemplar av första delen i Marcel Prousts romansvit På spaning efter den tid som flytt har sålts för 1,5 miljoner euro på Sotheby’s auktionsverk. Det är den hittills dyraste boken på franska som sålts, rapporterar AFP.

Utgåvan är en numrerad inbunden lyxvariant som finansierades av Proust själv – och just det här exemplaret gavs till hans vän och älskare Lucien Daudet, med en dedikation där Proust kallar Daudet sin ”lilla älskling”. Det sällsynta exemplaret hade tippats inbringa mellan 600 000 och 800 000 euro.

”Du figurerar inte i den här boken. Men du är alldeles för mycket i mitt hjärta för att jag ska kunna porträttera dig på ett objektivt sätt. Du kommer aldrig vara en simpel rollfigur, eftersom du är den bättre halvan av denne författare”, skrev Proust.

Daudet sålde sitt exemplar efter Prousts död 1922, men behöll dedikationen som var skriven på ett separat papper. Utgåvan såldes som en del i den stora litteratursamling som tillhört Pierre Berge, grundare av modehuset Yves Saint Laurent. Han lyckades till slut spåra upp och återförena dedikationen med boken.

Romanen heter på svenska Swanns värld och utkom 1913. Den gavs inte ut på svenska förrän 1964, då i översättning av Gunnel Vallquist.

Swanns värld innehåller bland annat den kända beskrivningen av när berättarjaget slungas tillbaka till en episod i sin barndom genom att smaka på en madeleinekaka doppad i lindblomste.

Text: TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL